Guvernul României avertizează românii care primesc vouchere sociale pentru alimente și mese calde că în cazul în care folosesc banii pentru a cumpăra alcool sau tutun, vor fi sancționați cu amenzi de până la 6.500 de lei și le poate fi blocat cardul.

„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure.

Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a avertizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Cum puteți afla câți bani mai aveți pe cardurile pentru alimente?

Pentru a verifica dacă într-adevăr au intrat banii, nu trebuie să faceți ceva complicat. Trebuie să descărcați pe telefon aplicația UP România. Aceasta poate fi găsită în Magazin Play sau App Store (în funcție de marca de telefon pe care o folosiți).

După ce ați descărcat aplicația trebuie să introduceți datele personale, dar să stabiliți și un nume de utilizator și parolă pentru a vă putea accesa contul. Dacă nu vă descurcați cu aplicația sau nu aveți un telefon pe care se pot instala aplicații, nu este nicio problemă deoarece oricare emitent al cardului care și un Serviciu Clienți unde se poate suna.

La Serviciul Clienți beneficiarii pot afla atât soldul curent, cât și alte informații utile. Amintim că toate cardurile sunt însoțite cu instrucțiuni de utilizare și cu codul pin. Nu în ultimul rând, în plicul cu cardul se numără și câteva detalii despre magazinele partenere, acolo unde se poate plăti cu acest card.

Cine beneficiază de voucherele pentru alimente?

Potrivit OUG nr. 63/2022, vouchere sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei sunt acordate:

  • pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanelor – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiilor cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiilor monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiilor și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanelor fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.