Într-un interviu acordat la România Tv, Lia Olguţa Vasilescu a prezentat motvele pentru care social democrații insistă atât de mult cu renegocierea PNRR-ului. Fostul ministru al Muncii susține că este foarte important ca din PNRR-ul României să fie eliminat procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor, pentru că, altfel, ar fi împiedicată orice fel de majorare în următorii 50 de ani.

Olguţa Vasilescu: Nu ştiu cum a fost calculat şi introdus acest procent de domnul Ghinea în PNRR

Totodată, ea a mai adăugat că nu înțelege cum a fost calculat acest procent, însă efectele sale ar putea fi devastatoare pentru pensionarii din România.

„Cred că ne îndreptăm către o soluţie, pentru că până la urmă este în interesul nostru şi al tuturor şi al generaţiilor viitoare să scoatem acest de 9,4% din PIB alocat pensiilor din PNRR, care nu ştiu cum a fost calculat şi introdus de domnul Ghinea în PNRR, dar, cu siguranţă, asta ar însemna ca până în anul 2070, deci 50 de ani, să nu mai putem să umblăm la acest procent.

În afara de faptului că s-a introdus acest procent de 9,4% se şi specifică foarte clar că trebuie să existe şi un mecanism de frânare ca dacă s-ar întâmpla cum să crească cumva pensiile, să fie acest mecanism care să regleze în aşa fel încât ele să nu mai poată fi crescute”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la România TV.

Aceasta a fost întrebată dacă în interiorul coalițe au existat discuții referitoare la acest procent. În acest sens, fostul ministru al Muncii a dat de înţeles că Cristian Ghinea n-ar fi întrebat „pe absolut nimeni”.

Totodată, ea a adăugat că a văzut acest procent prima oară pe site-ul Comisiei Europene și încă nu înțelege ce s-a întâmplat de s-a ajuns la o astfel de decizie.

„Nu cred că a întrebat pe absolut nimeni, dată fiind stupefacţia pe care am avut-o cu toţii în momentul în care a fost publicat PNRR-ul. Noi l-am văzut prima oară pe site-ul Comisiei Europene. Vă spun sincer că uitându-mă în capitolul de pensii, pur şi simplu nu mi-a venit să cred că se poate întâmpla aşa ceva, cu atât mai mult cu cât în 9,4% ar urma să intre inclusiv pensiile speciale şi pensiile militare ca nu sunt la ora actuală în procentul din PIB care este alocat pensiilor.

Ce presupune renegocierea PNRR-ului pentru pensii

Este 8,4% din PIB la ora actuală procentul alocat pensiilor, dar fără pensiile militare. (…) Cam la 9,4%, ceea ce ar însemna o frânare a creşterii pensiilor pentru următorii 50 de ani”, a mai precizat Olguţa Vasilescu.

Fostul ministru al Muncii a adăugat că renegocierea PNRR-ului nu este una imposibilă și nu presupune renunțarea la acest plan și transformarea lui. Ea a mai subliniat faptul că la momentul actual au loc discuții între Ministerul Muncii și Comisia Europeană, urmând ca în următoarea perioadă să fie stabilite anumite detalii pentru ca situația să nu rămână cea de acum.

„Se poate renegocia. Dacă ne uităm în regulamentul 241/2021, vedem că statele pot cere. E impropriu spus renegocia. Poate de asta au fost tot felul de discuţii în spaţiul public, chiar şi în interiorul coaliţiei în ultimele două zile.

Renegociere înseamnă să renunţăm cu totul la PNRR sau să-l transformăm cu totul. Nu! Astăzi am discutat că e mai bun termenul de optimizare, în sensul că ar trebuie să se discute acele puncte sensibile care au scăpat pur şi simplu în PNRR, cum este aceste procent de 9,4%.

Evident că în această perioadă Ministerul Muncii are discuţii tehnice cu Comisia Europeană. Se va forma şi un grup de lucru în perioada următoare pentru alte aspecte din PNRR care ar trebui să fie discutate cu Comisia Europeană. Este clar că nu putem să rămânem aşa, pentru că ar fi o prostie!”, a mai spus fostul ministru al Muncii, la România TV.

Olguța Vasilescu susține că nus e va renunța la noua lege a pensiilor, în contextul în care aceasta prevede eliminarae nechităților din sistemul de pensi.

„Nu se renunţă la legea 127/2019 care e legea pensiilor cea nouă, din păcate, neaplicată până la acest moment. Tot acolo se prevede că se vor elimina inechităţile care există în sistemul de pensii şi pe care legea 127 le poate corecta, evident, cu obligaţia de a recalcula toate pensiile din sistemul public. Bineînțeles, această discuţie pe care am avut-o două ore – negocierea cu Comisia Europeană pentru procentul de 9,4% din PIB atunci când am discutat programul de guvernare”, a adăugat ea.