Lia Olguța Vasilescu ne-a transmis, în cadrul podcastului „Subiecte Capitale”, faptul că nu s-a dorit naționalizarea pilonului II de pensii când era ministrul Muncii. „N-a fost reală. Eu cred că au fost bani foarte mulți băgați în campanie împotriva noastră”, spune primarul Craiovei.
Când era ministru a început să colaboreze cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a analiza datele pilonului II de pensii. „Nimeni nu intrase să facă o cercetare să vadă ce s-a întâmplat cu banii noștri, ai tuturor. Și eu m-am trezit cotizant la pilonul II de pensie. Am găsit faptul că pensia medie după 10 ani era de 7.000 lei. Împărțiți la alți 10 ani în care presupunem că i-ați folosi la pensie ar însemna o pensie medie de 10 euro pe lună”, spun calculele Liei Olguța Vasilescu.
Ea este de părere că legea a fost scrisă prost și că era nevoie de o acțiune în această direcție. Totodată, este de părere că sistemul de pensii publice, în principal pilonul I, poate să fie reglat de către stat prin politici sociale, în timp ce la pilonul II nu poate fi majorat.
„Pe primul pilon s-a echilibrat sistemul, nu te-a lăsat doar cu cât ai contribuit. Acum 20 de ani spre exemplu ai contribuit o sumă mai mică pentru că și salariile erau mai mici. Dacă ar fi trebuit să-ți ia leu pe leu și să-ți calculeze, ar fi avut o pensie mult mai mică”, explică fostul ministru al Muncii.
În scandalul naționalizărilor importantă a fost și celebra ordonanță 114. În ea era stipulat faptul că un contribuabil poate să renunțe la pensia de la pilonul II, să se retragă după o informare la Casa de Pensii.
„Eu m-am retras când eram simplu parlamentar. După această ordonanță de urgență eu am făcut cerere doar să mă mut pe pilonul I. Știrea a fost blocată total în presă, nu s-a publicat pe nicăieri. OK. Când au venit ceilalți la guvernare au adoptat o ordonanță de urgență și m-am trezit din nou, la pilonul II, cotizant”, povestește Lia Olguța Vasilescu.
Pilonul I vs Pilonul II
„Întotdeauna s-a spus așa: pilonul II de pensii va fi sustenabil pentru că pilonul I va cădea. Pilonul II e clar că nu poate fi sustenabil. Pilonul I niciodată nu va cădea. Atât timp cât vor fi guvernări care vor trece prin perioade de alegeri și nu va fi dictatură, legea se va corecta. Noi la ora actuală suntem la sub 5 milioane de pensionari. În urmă cu 15-20 de ani erau 6 milioane de pensionari și sistemul de pensii nu a căzut”, conchide Lia Olguța Vasilescu.
Obiectivul principal al actualului ministru al Muncii este rezolvarea problemei de finanțare a pensiilor din PNRR, urcând impactul pensiilor în PIB de la 9,4% la 11,4%. Totodată, în PNRR este stipulat faptul că pentru pilonul II contribuția trebuie să crească gradual de la 3,75% la 6%, deci o majorare a contribuției către pilonul II și o micșorare a contribuției la pilonul I.