Lia Olguța Vasilescu intervine în scandalul momentului! Denunță un caz incredibil de deturnare de fonduri europene prin PNRR

Primarul din Craiova a scris pe pagina sa de socializare că „un proiect care valorează 5 milioane de euro se poate implementa doar dacă cineva dă o consultanță de 25 de milioane de euro pentru acest proiect”.

„Ministrul Rafila a prezentat ieri un caz incredibil de deturnare de fonduri europene prin PNRR: un proiect care valorează 5 milioane de euro se poate implementa doar dacă cineva dă o consultanță de 25 de milioane de euro pentru acest proiect. Și fostul ministru Ghinea reacționează cu acuza că nu se fac toate diligențele să se pună în aplicare toate prostiile și hoțiile lui. Pe principiul: hoțul strigă hoții!”, a scris Lia Olguța Vasilescu pe Facebook.

„Nu a existat metodologie, nu au existat criterii de eligibilitate”

De asemenea, aceasta a subliniat că „nu a existat metodologie”, „criterii de eligibilitate” iar specialiștii de la Ministerul Sănătății nu au lucrat „la criterii sau la lista cu spitalele aprobate spre finanțare”.

„Să vă mai relatez și eu un caz, despre care am informat și Consiliul Local Craiova și pentru care am primit un noian de invective din mediile hipsterești, la adresa funcționarilor din primărie, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, aplicându-se, de data asta, principiul: tot păgubitul e vinovat! Mai precis:

1. În data de 25.02. 2021, în contextul publicării unui rezumat despre PNRR, am depus adresă, la Ministerul Fondurilor și Ministerul Sănătății, că municipiul Craiova intenționează construirea unui spital de pediatrie din fonduri europene. Această adresă a fost depusă în același timp cu celelalte municipalități.

2. In data de 8.06. 2021 am revenit cu adresă la cele două instituții, reafirmând dorința noastră de a fi prinsă investiția în PNRR, după ce nu primisem niciun răspuns la prima adresă, iar printre primari se cam știa cine e pe listă.

3. Nu am primit răspuns nici la adresa din iunie, dar am citit în PNRR-ul apărut pe site-ul Comisiei Europene că toată Oltenia nu are niciun spital nou în PNRR, în schimb orașele din Ardeal au câte două, trei sau chiar patru spitale fiecare! Să aibă! Dar de ce Oltenia nu merită nici măcar unul construit nou? Să fie pentru că nouă ni se tot promite spitalul regional și nu ne mai calificăm? Nu, pentru că și Cluj Napoca are spital regional și încă patru pe lista PNRR! Să fie pentru că nu am depus noi adresă la timp? Nu, pentru că am transmis intenția în același timp cu alte municipalități! Să fie din cauză ca alții aveau proiecte mai mature? Nu, fiindcă noi aveam studiul de prefezabilitate, iar alții nu aveau nimic. Și, oricum, puteau să ne prindă la faza a doua, unde nu se cerea decât proprietatea terenului, dar nu ne-am „calificat „nici acolo. Să fie din cauza metodologiei care să fi stabilit criterii pe care nu le îndeplinim? Nu, pentru că NU S-A PUBLICAT NICIO METODOLOGIE! Să fie din cauza unei HG care nu ne-a amintit? Nu, pentru ca nu s-a publicat nicio HG!

4. Ca să știți: nu a existat metodologie, nu au existat criterii de eligibilitate, nu au lucrat specialiști din Ministerul Sănătății la criterii sau la lista cu spitalele aprobate spre finanțare! Au știut de această listă doar ministrul Ghinea si secretara de stat Andra Migiu, tot membră USR. Dă și ea consultanță pe PNRR acum sau doar ex ministrul Ghinea, care a gândit proiecte de 5 milioane de euro, ca să facă el consultanță de 25?”, a completat Lia Olguța Vasilescu.

Alexandru Rafila, dezvăluiri incendiare despre PNRR

Anterior, Alexandru Rafila a fost întrebat la Antena 3 dacă a găsit „lucruri ciudate” în Planul de Redresare și Reziliere (PNRR) al României, pe fondul declarațiilor făcute pe această temă de către ministrul Finanțelor și de către cel al Muncii.

„Da, am găsit și noi destul de multe lucruri ciudate. În primul rând, nu am avut acces la documentele acestui program. Ceea ce a fost foarte ciudat pentru toată lumea care lucrează în Ministerul Sănătății este că niciun angajat din Ministerul Sănătății nu a lucrat sau nu a fost informat referitor la acest program. Pare destul de ciudat, nu? A fost lucrat pe persoană fizică, nu știu exact cum a fost lucrat. Acesta este un element.

Al doilea element este legat de faptul că consultanța, care în mod evident este necesară… De multe ori, valoarea consultanței e mult mare decât valoarea obiectivului. Pot să vă dau un ordin de mărime. La Agenția Națională pentru Investiții în Sănătate, funcționarea agenției este finanțată cu 5 milioane euro și consultanța cu 25 milioane euro”, a spus Alexandru Rafila.