Lia Olguța Vasilescu a luat o decizie dură cu privire la angajații care lucrează în domeniul culturii, în Craiova. Potrivit ultimelei decizii a fostului ministru al Muncii, angajații din acest domeniu au fost băgați în șomaj tehnic.
Lia Olguța Vasilescu i-a băgat în șomaj tehnic: Asta e situaţia. Angajații sunt nemulțumiți
De la data de 1 aprilie, angajații instituțiilor Filarmonica ”Oltenia”, Teatrul pentru Copii și Tineret ”Colibri”, Opera Română și Ansamblul folcloric ”Maria Tănase” au fost trimiși în somaj tehnic. Ei primesc o indemnizație de 75% din salariul de bază iar contractele individuale de muncă au fost suspendate pe o perioadă determinată.
„Şi anul trecut s-a pretins că se lucrează online, dar au avut câteva sute de vizualizări. Am bugetat salarizarea doar până la nivelul lunii noiembrie, pentru că ni s-a promis că vom mai primi în plus 2% din impozitul pe impozitul pe venit. Noi nu aveam cum să propunem tot bugetul (n.red.: pentru salariile pe tot anul), din moment ce ni s-a promis că vor mai veni 2% pentru bugetarea activităţilor culturale. Asta e situaţia care se prezintă pentru toate instituţiile culturale”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Contractele au fost suspedate în două etape
Contractele individuale de muncă ale angajaţilor din instituţiile de cultură din Craiova au fost suspendate pe luna aprilie a.c. în două etape: de la 1 aprilie la 13 aprilie şi de la 14 aprilie la 27 aprilie prin acte adiţionale emise în baza deciziilor managerilor.
„Pe motiv că nu există bani pentru salarii, au fost emise acte adiţionale prin care se suspendă contractul individual de muncă ca urmare a reducerii sau întreruperii temporare a activităţii, iar indemnizaţia plătită din fondul de salarii este de până la 75% din salariul de bază. Nu ştim însă dacă această indemnizaţie este şomaj tehnic, pentru că acum un an, când am fost în şomaj tehnic, indemnizaţia era plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar de data aceasta este plătită din bugetul de salarii. Nu înţelegem însă cum de sunt fonduri pentru festivaluri, dar pentru activitatea noastră nu sunt”, a declarat unul dintre artiştii craioveni.
Situația este tensionată
În acest context, consilierul USR-PLUS, Lucian Săulean, a precizat joi, în cadrul ședinței Consiliului Local Craiova, că situația este tensionată în rândul artiștilor. El a mai spus că primarul trebuie să găsească soluțiile potrivite, subliniind că modul de desfășurare al festivalurilor trebuie regândit pentru a se potrivi contextului pandemic actual.
Având în vedere cele menționate anterior, consilierii PNL și USR-PLUS au votat împotriva unui proiect de hotărâre care prevede ca municipalitatea să aloce suma de 400 de mii de lei pentru organizarea Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist EcoFest „Pentru Sănătatea Pământului”, ediţia a XI-a, în perioada 07.06.-13.06.2021. Amintim că proiectul a fost aprobat cu votul majorității PSD și PER.
„La instituţiile de cultură din Craiova activitatea a fost suspendată, iar angajaţii au intrat în şomaj tehnic. Situaţia este destul de tensionată, numai pentru primele trei trimestre există fonduri bugetare.
Iar în situaţia dată, în care cerem sacrificii pentru angajaţii noştri, nu cred că este oportun să alocăm suma de 400.000 lei pentru acest festival, din care 180.000 lei sunt numai onorarii, pentru artişti şi moderatori. Nu vreau să intru pe fond, am văzut că se ocupă Lavinia Şandru de acest festival, persoană publică cunoscută, politician, dar nu se justifică alocarea acestei sume în condiţii date, pentru un festival care nu este unul cunoscut, iar impactul va fi destul de mic.
Banii aceştia pot fi folosiţi pentru salarizarea personalului din Filarmonica Oltenia, de exemplu. Şi Filarmonica desfăşoară tot evenimente culturale. Sigur că oraşul are nevoie de astfel de evenimente, dar să ne fixăm pe 2-3 festivaluri, astfel de propuneri să fie justificate şi să fie făcute din timp”, a spus Lucian Săuleanu.
Ce soluție ar putea fi luată
Consilierul USR-PLUS a precizat că instituțiile de cultură ar putea să-și mute activitatea în mediul online și că angajații acestor insitituții ar putea primi, în acest context, salariul complet. Pentru acest lucru, însă, este nevoie ca instituțiile de cultură să dispună de dotarea necesară. Consilierul mai spune că, anul trecut, Filarmonica Oltenia a făcut câteva transmisiuni pe Facebook, dar acestea au fost filmate cu telefonul mobil al managerului.
Şi consilierul USR-PLUS Cezar Drăgoescu a afirmat că este inoportună organizarea acestui festival, având în vedere condiţiile de pandemie şi suma de 400.000 de lei.
Sursă foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu