„Problemele punctuale (discutate cu reprezentanţii MMJS, n.r.) sunt că majorarea propriu-zisă, la care se aştepta toată lumea, de 25%, s-a transformat în unele spitale în minus 200, 300, 2000 de lei, în funcţie de salarizarea fiecăruia. Ultimele date, foarte proaste, erau din judeţul Călăraşi, cu acest tip de mare problemă. O altă problemă delicată, la nivelul Bucureştiului, este că la marile spitale care ţin totuşi de Ministerul Sănătăţii, spitale universitare care asigură intervenţii pentru toată ţara, în continuare medicii, asistenţii, biologii, infirmierele, primesc salarii mai mici decât spitalele care trimit pacienţi la ei. Noi nu dorim ca acelor colegi să li se scadă salariile, noi dorim ca aceia care cu adevărat vă primesc aici (medicii din Bucureşti, n.red.) să intre şi ei în rândul lumii şi să aibă şi ei un spor ca aceia care ţin de alt ordonator principal de credite, indiferent dacă e de natură locală sau dacă e de nivelul Consiliului Judeţean”, a mai precizat preşedintele Sanitas.
„Vrem ca şi Ministerul Sănătăţii să aibă posibilitatea să ofere marilor spitale, pentru marile intervenţii, pentru că medicii de la Bucureşti primesc salarii cu 2000, 3000, 6000 de lei mai mici decât a celor care îi trimit”, a adăugat Leonard Bărăscu.
Miercuri, peste 150 de membri ai Federației Sanitas au protestat în fața Ministerului Muncii și Justiției Sociale, fiind nemulțumiți de efectele OUG 114/2018 și ale Legii 153/2017 asupra persoanelor care lucrează în domeniul sănătății, asistenței sociale și medicinei școlare.
Printre altele, revendicările sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate și includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, potrivit Agerpres.
„De ce au plecat tinerii din România? Pentru că în altă ţară au găsit un loc de muncă mai bine plătit. Ori, este exact ceea ce ne-am propus şi este exact ceea ce facem de un an de zile, să creştem salariile din sectorul bugetar şi am forţat şi sectorul economic să aibă o majorare de salarii. Dacă în sectorul bugetar a fost o majorare de 22%, şi în sectorul economic a fost o majorare de 14% pe medie. Ceea ce am început trebuie să continuăm, dacă vrem ca tinerii să se întoarcă în România”, a declarat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, în urmă cu un an.
„Prin Legea salarizării, cresc salariile, de altfel s-au păstrat şi toate sporurile şi s-a discutat cu sindicatele ( n.r – din Sănătate) ce se va întâmpla şi cu gărzile. Deci exclus să fie vreo scădere a medicilor, ba mai mult, de la 1 martie vor avea salarii chiar comparabile cu cele din Occident”, a mai precizat, la acea vreme, fostul ministrul.