Liderii coaliției politice au decis să îl susțină pe Crin Antonescu pentru a asigura stabilitatea și continuitatea procesului democratic în România. În cadrul unei întâlniri cu primarii din Asociația Municipiilor din România, Lia Olguța Vasilescu și Emil Boc au reafirmat sprijinul unanim pentru această alegere. Oficialii au subliniat importanța evitării unui regres democratic și necesitatea consolidării instituțiilor statului.

Totodată, Boc a atras atenția asupra pericolelor unui posibil derapaj autoritar, făcând o paralelă cu evenimente istorice care au marcat România în trecut.

Crin Antonescu, alegerea coaliției pentru continuitate democratică

Liderii coaliției politice și primarii din România și-au exprimat sprijinul ferm pentru candidatura lui Crin Antonescu.

Potrivit președintei Asociației Municipiilor din România, Lia Olguța Vasilescu, decizia a fost unanimă, iar primarii sunt aliniați în susținerea acestui demers.

Lia Olguța Vasilescu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

„Astăzi, cei trei lideri ai coaliţiei au fost prezenţi în sală alături de primari şi absolut toţi au declarat că varianta pe care merge coaliţia este Crin Antonescu şi pe care o susţinem toţi, inclusiv noi, primarii”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Emil Boc: „Crin Antonescu poate asigura stabilitatea democratică”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a evidențiat că sprijinul pentru Crin Antonescu este unul esențial pentru viitorul democrației în România.

Acesta a subliniat că Asociația Municipiilor din România, ce reunește 109 primari, reprezintă mai mult de jumătate din populația țării și contribuie cu două treimi din PIB-ul național.

„Ne interesează soarta acestei ţări, iar România, pentru a-şi putea continua parcursul democratic, de a îmbunătăţi ceea ce avem, are nevoie de o susţinere solidă pentru candidatul coaliţiei Crin Antonescu. El nu este doar Crin Antonescu persoană fizică, el este acela care astăzi poate asigura continuitatea procesului democratic în această ţară şi a împiedica România să revină la practici ale trecutului totalitar”, a afirmat Emil Boc.

Avertisment privind pericolele unui regres democratic

Emil Boc a făcut referire la trecutul istoric, subliniind riscul ca România să revină la un regim autoritar.

Acesta a comparat situația actuală cu cea din perioada interbelică, când lideri autoritari au confiscat voința populară, ceea ce a condus la dictatură și conflicte.

Emil Boc
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

„Gândiţi-vă, se repetă la indigo istoria, suferim de o amnezie istorică, exact ca în perioada interbelică, atunci când lideri autoritari au confiscat voinţa poporului şi au dus la dictatură şi la războaie, astăzi pregătim un asemenea teren, de zdruncinare a democraţiei, de distrugere a ei din interior, iar pentru asta cei care credem în valorile democratice, şi aici în AMR, repet, avem 109 primari care spun nu autoritarismului şi da democraţiei”, a precizat edilul Clujului.

Necesitatea îmbunătățirii democrației, nu a eliminării ei

Boc a subliniat că, deși democrația are imperfecțiuni, soluția nu este eliminarea acesteia, ci corectarea aspectelor care nu funcționează. El a folosit o metaforă sugestivă pentru a ilustra această idee.

„Eu nu spun şi nu spune că democraţia e perfectă, nu spun că n-avem probleme în teritoriu, dar infinit soluţia mai bună este să corectăm ceea ce nu funcţionează, nu să aruncăm odată cu apa din covată şi copilul preţios care-i democraţia”, a declarat Boc.

Demisia, o soluție mai bună decât suspendarea

În ceea ce privește recentele evenimente politice, Emil Boc a declarat că demisia unui lider este un act unilateral și nu necesită comentarii suplimentare.

Totuși, el a subliniat că această soluție este preferabilă unei proceduri de suspendare, care ar fi pus România într-o situație mult mai complicată.

„Categoric, da, această demisie era preferabilă unei proceduri de suspendare, care ar fi pus ţara într-o situaţie mult mai complicată şi pe scena internaţională, şi în ceea ce priveşte credibilitatea României. În rest, demisia este un act unilateral. (..) Este o soluţie care asigură stabilitatea democratică a ţării”, a conchis Emil Boc.