Lia Olguța Vasilescu, vestea anului despre pensii. Este anunțul momentului pentru milioane de pensionari

Sursă: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu

Lia Olguța Vasilescu a discutat cu Comisarul european pentru Locuri de Muncă și Protecție Socială, Nicolas Schmit, despre flexibilizarea PNRR în privința procentului alocat din PIB pentru pensii. De asemenea, edilul Craiovei a precizat că discuțiile au abordat și subiectul care privește salarizarea personalului din administrația publică locală.

Lia Olguța Vasilescu a participat joi, din partea Asociației Municipiilor din România, la o întâlnire cu Nicolas Schmit, Comisarul european pentru Locuri de Muncă și Protecție Socială, alături de Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România și alți delegați din partea Comisiei Europene.

Discuții despre modificarea procentului din PIB pentru pensii

Potrivit Liei Olguța Vasilescu, în cadrul discuțiilor a fost atins și subiectul ce privește flexibilizarea PNRR în legătură cu procentul alocat din PIB pentru pensii.

„În cadrul discuțiilor am reiterat ideea de flexibilizare a PNRR în ceea ce privește modificarea procentului de 9,4 la sută din PIB pentru pensii și am prezentat poziția AMR de respectare a principiului autonomiei locale în ceea ce privește salarizarea personalului din administrația publică locală, raportat la Legea salarizării.

În același timp, am specificat faptul că PNRR a fost gândit și elaborat în contextul pandemiei de Coronavirus, dar acum ne aflăm în cu totul alt context, la una dintre granițele noastre având loc un război sângeros, ale cărui victime, femei și copii, se refugiază și în România.

Astfel, țara noastră, care este a doua din Europa ca număr de refugiați primiți, după Polonia, are nevoie de sprijin din partea UE pentru a asigura victimelor de război asistență medicală, cazare, hrană și chiar tablete pentru ca elevii ucraineni să își poată continua cursurile on line”, a scris Lia Olguța Vasilescu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Marius Budăi, despre flexibilizarea PNRR

De asemenea, prezent la discuții a fost și ministrul Muncii, Marius Budăi, care a precizat că printre subiectele abordate s-au numărat deficitul de forță de muncă și de competențe în România, reforma serviciului public de ocupare a forței de muncă, sistemul public de pensii, precum și țintele naționale 2030.

„Susțin orice reformă care se raliază la tot ce înseamnă prevederile Tratatului UE, dar nu voi semna niciodată o reformă care să mențină sau care să conducă la sărăcirea cetățenilor români. (…)

I-am explicat domnului comisar european de ce solicit și de ce sunt imperativ când cer flexibilizarea procentului de 9,4 pentru pensii prevăzut în PNRR. Noi vorbim de sistemul public de pensii și am fost de acord amândoi că sustenabilitatea e foarte importantă.

Însă am arătat că problema sustenabilității apare în contextul în care 4-5 milioane de cetățeni români, care au fost pregătiți de România, contribuie în prezent la economiile altor state din Europa.
Acesta este principalul motiv pentru care cerem flexibilizare și am convingerea că o vom obține de la Comisie, atât în ceea ce privește procentul de 9,4, cât și termenul stabilit pentru anul 2070.
Sunt conștient că acest lucru nu se va întâmpla mâine, dar trebuie să începem negocierea și să demonstrăm de ce nu ne putem încadra în acel procent”, a transmis Marius Budăi.