Marți sau miercuri ar urma să aibă loc interviurile cu candidații rămași în procedura de accedere la instanța supremă. Printre aceștia se află și Lia Savonea, lider al Curții de Apel București, dar și cel mai cunoscut dintre candidați.
Așadar, în următoarele zile ar urma să aibă loc la Secția pentru judecători a CSM interviurile cu candidații rămași în procedura de accedere la instanța supremă. Printre candidați se află Lia Savonea, lider al Curții de Apel București.
USR încearcă blocarea Liei Savonea
Amintim că informația a apărut în contextul în care Lia Savonea a fost ținta unei campanii din partea USR și a grupărilor #rezist. Potrivit informațiilor transmise de luju.ro, acestea încearcă să o blocheze.
Judecătoarea Lia Savonea este atacată de organizația Declic
Anterior, judecătoarea Lia Savonea a fost atacată de organizația Declic, care a lansat o petiție online pentru a împiedica numirea judecătoarei la Secția Penală a Curții Supreme. Potrivit CSM, judecătoarea a obținut punctajul cel mai mare pentru unul dintre cele șase posturi de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Respectiva petiție lansată de Declic, care este adresată Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, invocă un articol în care se arată că „judecătoarea a lăsat liber un individ care și-a agresat sexual nepoata de 13 ani și a motivat că, din moment ce copila nu le-a spus părinților, înseamnă că a fost de acord. «Promovarea judecătoarei Lia Savonea ar fi un semnal că sistemul judiciar refuză, în continuare, să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali»”.
Menționăm că, Lia Savonea candidează pentru unul dintre cele șase posturi vacante de judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit CSM, care a publicat luni, 6 martie, punctajul ea a obținut cel mai mare număr de punte, 48.
Un aspect pe care România TV îl menționează este că la Declic lucrează și jurnalista Cătălina Hopârteanu, o apropiată a Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA ar fi intervenit pentru ca jurnalista să fie acreditată la Direcția Națională Anticorupție și a fi în permanență printre reprezentanții presei care propagau acțiunile procurorilor, potrivit unor surse.
„Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să nu o promovați pe Lia Savonea la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Judecătoarea a lăsat liber un individ care și-a agresat sexual nepoata de 13 ani și a motivat că, din moment ce copila nu le-a spus părinților, înseamnă că a fost de acord. Promovarea judecătoarei Lia Savonea ar fi un semnal că sistemul judiciar refuză, în continuare, să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali”, este scris, printre altele, în textul petiției.