Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere

Libanezii sunt îngrijorați de evoluțiile de la graniță și se tem că un nou război este iminent. Disperați, ei se întreabă cum este posibil ca națiune lor, atât de des zdruncinată de conflicte și lovită de o criză economică, să fie la un pas de prăbușire.

„Oamenii sunt epuizați – nu mai pot suporta prea mult”, a declarat Ramad Boukallil, un om de afaceri libanez, care conduce o companie de formare a managerilor.

„Libanul se clatină – am avut patru ani grei cu criza economică, oamenii sar peste mese și abia se descurcă. Am avut explozia portuară, pandemia, un colaps financiar. Mă rog la Dumnezeu să nu fim loviți de un alt război”, a adăugat el, într-o conversație purtată pe aeroportul din Beirut, potrivit Politico.

Principala temere a multor libanezi este că ar putea reprezenta în curând un al doilea front al războiului Israelului împotriva dușmanilor săi.

Majoritatea privirilor sunt acum concentrate pe un așteptat atac terestru împotriva Hamas în Fâșia Gaza. Forțele israeliene au declarat însă o zonă militară închisă de 4 kilometri lățime la granița sudică a Libanului. Aici au avut loc mai multe schimburi de focuri cu Hezbollah.

Israel și Hezbollah se pregătesc de război

O persoană apropiată de Hezbollah a declarat că Înălțimile Golan, teritoriu sirian ocupat de Israel la sud-est de Liban, se transformă într-un focar deosebit de periculos. El precizează că Hezbollah a mutat acolo unități de elită în ultimele zile.

Deocamdată, aceste lupte la graniță par a fi sub control. Totuși, acțiunile regionale ale Iranului sporesc îngrijorarea. Asta ar putea să arunce Hezbollah într-un război.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a lansat un avertisment sâmbătă. El a spus că dacă Israelul nu-și oprește campania militară din Gaza, atunci Hezbollah, un jucător-cheie în „axa rezistenței” orchestrată de Teheran, este „pregătit” și are „degetul pe trăgaci”.

„Există încă o oportunitate de a lucra la o inițiativă (n.r. pentru a pune capăt războiului), dar s-ar putea să fie prea târziu”, a declarat Amir-Abdollahian reporterilor după ce s-a întâlnit cu liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar, unde au „convenit să continue cooperarea” pentru a atinge obiectivele grupului, potrivit unui comunicat al Hamas.

Mark Regev, un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat pentru o televiziune din Marea Britanie că țara sa este pregătită pentru Hezbollah, grupare pe care a catalogat-o drept sora geamănă a Hamas.

„Hezbollah ar putea încerca să escaladeze situația, așa că mesajul meu este clar: dacă am fost luați prin surprindere de Hamas sâmbătă dimineața, nu vom fi luați prin surprindere dinspre nord. Suntem gata, suntem pregătiți. Nu vrem un război în nord, dar dacă ne vor forța să purtăm unul, așa cum spuneam, suntem pregătiți și vom câștiga decisiv și aici”.

Libanul s-ar putea prăbuși în cazul unui nou conflict

Guvernul interimar al Libanului nu are puterea de a influența cursul evenimentelor, a recunoscut premierul Najib Mikati. El a declarat vineri la canalul de televiziune național că Hezbollah nu i-a dat nicio asigurare cu privire la faptul că se va implica sau nu în războiul din Gaza.

„Depinde de Israel să nu mai provoace Hezbollah”, a spus Mikati în interviu. „Nu am primit nicio garanție de la nimeni despre cum ar putea evolua lucrurile, deoarece circumstanțele se schimbă continuu”, a spus el.

Datorită politicii fracturate din Liban, țara nu are un guvern pe deplin funcțional din octombrie 2022. Cabinetul s-a reunit abia joi, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că încăierările de la graniță ar putea duce la extinderea războiului. Acesta a condamnat ferm ceea ce a numit „actele criminale comise de inamicul sionist în Gaza”.

Mai târziu, miniștrii au declarat însă presei că țara va fi ruptă de un eventual război. Libanul „s-ar putea prăbuși complet”, a declarat Amin Salam, ministrul economiei.