Libanul şi Israelul au început negocieri pentru stabilirea frontierei maritime. Dialogul este mediat de SUA

O sursă din cadrul ONU a agenţiei France Presse transmite că Libanul şi Israelul, state aflate oficial în război, au început miercuri negocieri pentru stabilirea frontierei maritime. Dialogul este mediat de SUA și are loc în Naqoura, la o bază din sudul Libanului a Forţei Interimare a Naţiunilor Unite din Liban.

Potrivit AFP, observatorii iau în considerare legăturile dintre această evoluţie – precedată de acordurile semnate în ultimele săptămâni la Casa Albă, privind normalizarea relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul – şi apropierea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. În afara contextului bilateral, în regiune se resimt şi tensiuni în jurul resurselor de combustibili fosili din estul Mării Mediterane, iar delimitarea apelor teritoriale este disputată şi între Turcia, Grecia şi Cipru, transmite agerpres.ro

Când au fost programate negocierile

Negocierile de la Naqoura au fost programate începând cu ora locală 10.30 (7.30 GMT). Un fotoreporter al AFP a constatat că armata libaneză şi ‘căştile albastre’ din FINUL au blocat căile de acces rutier către baza militară, iar elicopterele forţei ONU survolau zona. Prima rundă s-a încheiat după mai puţin de o oră, transmite dpa.

Delegaţiile israeliană şi libaneză urmau să se afle în aceeaşi încăpere, iar subsecretarul de stat american pentru Orientul Mijlociu, David Schenker, urma să joace miercuri rolul de moderator. Misiunea acestuia va fi preluată ulterior de diplomatul John Desrocher.

Libanul este reprezentat la negocieri de doi militari şi doi civili – un responsabil al autorităţii petroliere şi un expert în drept maritim. Israelul a trimis o echipă de şase persoane, printre care directorul general al ministerului energiei, un consilier diplomatic al premierului Benjamin Netanyahu şi şeful Direcţiei pentru Afaceri Externe a armatei.

Partea libaneză insistă că dialogul este ‘tehnic’, nu politic. Cele două partide libaneze şiite, Hezbollah şi Amal, au condamnat miercuri prezenţa la negocieri a unor personalităţi civile, susţinând că ar trebui să fie trimişi doar militari. AFP apreciază că această poziţie indică divergenţe în rândul clasei politice de la Beirut.

În cotidianul Al-Akhbar, apropiat de Hezbollah, a apărut titlul ‘Negocieri fără legitimitate’.

France Presse consideră însă că dialogul este crucial pentru Liban, ţară aflată în pragul falimentului, care a început prospecţiunile offshore.

O sursă din ministerul israelian al energiei a dat asigurări că delimitarea maritimă poate fi rezolvată ‘în câteva luni’, dacă nu apar obstacole de partea libaneză. ‘Nu ne facem iluzii. Obiectivul nostru nu este de a creea vreo normalizare sau vreun proces de pace’, a declarat sursa respectivă a AFP.

Cea mai recentă confruntare majoră dintre Israel şi Hezbollah a avut loc în vara lui 2006. Războiul de atunci s-a soldat cu 1200 de morţi în Liban, majoritatea civili, şi cu moartea a 160 de israelieni, în special militari.

Ulterior, FINUL a organizat periodic întâlniri tripartite cu înalţi responsabili ai celor două armate; ONU afirmă că negocierile privind frontiera terestră se poartă separat, în cadrul acestor reuniuni.

Hilal Khashan, politolog la Universitatea Americană din Beirut, avertizează că în cazul unui acord privind frontiera terestră, se va pune problema armelor Hezbollah. Mişcarea şiită este singura din Liban care nu a renunţat la arsenal după războiul civil din 1975-1990, susţinând că joacă rolul de ‘rezistenţă’ împotriva Israelului. Khashan este de părere că Hezbollah nu va accepta să depună armele.