Comisia Europeană a autorizat schema de ajutor de stat privind salvarea agenţílor economici din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi al Ministerului Economiei (ME), în vederea depăşirii efectelor crizei.

Bugetul total estimat al schemei ajutor de stat este de 30 milioane euro, din care 15 milioane sunt alocate pentru anul 2009. Sumele necesare susţinerii bugetului schemei vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul AVAS şi al Ministerului Economiei.

Maximum 2,5 milioane de euro

Valoarea maximă a ajutorului de stat ce poate fi acordat unui beneficiar în cadrul schemei este egală cu echivalentul în lei a 2,5 milioane de euro.

Ajutorul de stat care se acordă în baza schemei constă în credite pe o durată care nu depăşeste 6 luni, cu o rată a dobânzii egală cu rata de referinţă adoptată de Comisia Europeană pentru România, majorată cu 1% (în prezent, rata de referinţă este de 17,29%).

Beneficiarii pot fi agenţi economici din toate sectoarele de activitate, cu excepţia sectorului cărbunelui şi oţelului, agriculturii, pescuitului şi acvaculturii. Numarul maxim estimat de beneficiari în cadrul schemei este de 15.

Schema „2+1”

Durata schemei de ajutor de stat de salvare este de doi ani, respectiv 2009–2010, cu posibilitatea prelungirii cu un an în situaţia în care criza economico-financiară mondială se menţine.

Schema de ajutor de stat a fost notificată la Comisia Europeană, după ce a primit avizul favorabil din partea Consiliului Concurenţei.

„Schema de ajutor de stat are drept obiectiv salvarea întreprinderilor mici şi mijlocii din portofoliul AVAS şi al Ministerului Economiei, avându-se în vedere sprijinirea temporară şi reversibilă a companiilor aflate în dificultate ca urmare a crizei economico-financiare mondiale. Autorizarea de către Comisia Europeană reprezintă o condiţie sine qua non pentru ca schema să poată fi pusă în practică”, a declarat presedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiritoiu.

DETALII:
Citeşte şi Statul va şterge din nou datoriile găurilor negre din economie.