Ultimele nouă state membre care menţin restricţii pe piaţa muncii pentru români vor fi obligate să le elimine, din 2014. EVZ vă prezintă ce joburi se caută şi cu cât se plătesc în aceste ţări.
Cine îşi doreşte să muncească în afara ţării poate avea de anul viitor mai multe oportunităţi de angajare. Asta după ce românii vor munci cu aceleaşi drepturi ca oricare cetăţean european şi în statele care acum impun restricţii. Este vorba de Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. Cine vrea joburi bine plătite se poate duce în Anglia, de unde vin cele mai multe cereri de angajare şi care oferă salarii mari.
Totuşi, rata mică a şomajului, preţurile mici la alimente şi pentru întreţinere aduc "puncte" şi Maltei, unde îţi poţi găsi uşor job ca programator sau asistent medical. În Luxemburg, Belgia şi Olanda se plătesc cele mai mari salarii minime pe economie din UE, raportat la puterea de cumpărare.
Cu cele mai mici rate ale şomajului din UE, Austria şi Germania au totuşi dificultăţi în a găsi personal calificat în diverse domenii. Per ansamblu, date fiind condiţiile economice încă incerte, locurile de muncă nu vor fi prea uşor de găsit. "Şansele de angajare în străinătate pentru români vor creşte dacă aceştia au calificările pe care angajatorii le găseau cu dificultate pe piaţa autohtonă, sub rezerva faptului că angajatorii din întreaga Europă sunt foarte prudenţi în ceea ce priveşte angajarea", spune Valentin Petrof, director general al companiei de recrutare ManpowerGroup România.
Austria are cel mai mic şomaj
În cazul Austriei, ofertele de muncă nu sunt atât de numeroase, ceea ce nu e de mirare, dat fiind că ţara are cel mai mic şomaj din UE, de 4,8% (în luna iulie). Posturile pentru care se recrutează, cel mai intens, sunt dedicate îngrijitorilor de persoane vârstnice şi personalului pentru HORECA, potrivit Tjobs. ro.
Salariile sunt printre cele mai ridicate, alături de cele din Germania şi Franţa, pentru posturi similare. Potrivit ultimelor anunţuri de pe eurojobs.com, în Austria se caută momentan mai ales specialişti IT. De asemenea, studiile Manpower arată că printre domeniile în care angajatorii austrieci anunţă cele mai ample planuri de angajare pentru trimestrul patru al acestui an sunt energia şi finanţele.
Taxe mari pe salarii în Belgia
Belgia este una dintre ţările unde românii au preferat să emigreze, aflându-se pe locul opt în topul destinaţiilor, arată datele ultimului recensământ. Rata şomajului era de 8,9%, în iulie. Totuşi, Belgia se situează pe locul al doilea în topul ce celor mai mari salarii minime pe economie din UE, cu 1.502 euro brut, inclusiv luând în calcul puterea de cumpărare (1.373 euro).
Un asistent medical vorbitor de franceză poate câştiga şi 2.000 euro lunar net. Însă, potrivit mediascop.ro, pentru a putea practica meserii precum cea de medic sau infirmieră, diplomele obţinute în România trebuie echivalate, procedură ce poate dura între 6 luni şi un an. Deficit de personal ar fi în domenii ca secretariat sau IT. Intenţii de angajare, deşi modeste, mai sunt în construcţii, transport, depozitare şi comunicaţii, arată Manpower. Atenţie: taxele pe salarii sunt foarte mari!
Ce vrea Franţa
Posturile pentru care se recrutează în Franţa sunt dedicate meseriaşilor şi specialiştilor în industrie, iar câteva sunt destinate personalului medical şi sanitar şi personalului pentru HORECA, potrivit Tjobs.ro. Pe site- urile comunităţilor de români se spune că şomajul în rândul asistenţilor medicali e mare în Franţa, unde se caută mai degrabă medici. Un muncitor în construcţii poate câştiga 2.500 de euro net lunar, ca în Germania, dar cu 650 de euro mai mult ca în Norvegia. Un medic cardiolog poate primi 4.000 euro lunar, în timp ce pentru un electrician se oferă 1.000-1.400 de euro. Şomajul în Franţa era de 11% în iulie, cât media europeană. Cu un salariu minim brut pe economie de 1.311 euro raportat la puterea de cumpărare, Franţa e pe locul patru în UE.
Nemţii ştiu exact ce caută
"Dat fiind că Germania are una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului (de 5,3% în iulie, a doua din Europa după Austria) şi dat fiind că au atras cu succes muncitori din alte ţări datorită programului de mobilitate pe care l-au implementat începând din mai 2011, datele primite de la ManpowerGroup Germania sugerează că ocuparea posturilor vacante pentru care nu există alternative autohtone se va face mai degrabă printr-o căutare foarte ţintită în afara ţării", ne-au precizat reprezentanţii Manpower România.
Potrivit companiei, în trimestrul patru din 2013, industria cu cele mai ferme planuri de angajare exprimate de angajatori este cea a finanţelor şi serviciilor imobiliare. Intenţiile de angajare din acest domeniu au fost pozitive şi relativ stabile în ultimii 3 ani. Datele de la recensământ arată că Germania se situează pe locul patru în topul ţărilor unde au emigrat românii, după Italia, Spania şi Marea Britanie. Un muncitor necalificat în agricultură poate primi 1.550 euro net, mult peste nivelul Italiei sau Suediei, unde oferta e de 1.000 euro.
În Luxemburg se trăieşte bine
Luxemburg se poate lăuda cu cel mai ridicat salariu minim pe economie din UE, cu o valoare de 1.874 de euro brut în termeni nominali, respectiv 1.539 de euro brut la paritatea puterii de cumpărare, având în vedere preţurile mai ridicate din Marele Ducat, potrivit statisticilor europene. De asemenea, rata şomajului în iulie a fost de 5,7%, a treia cea mai mică din UE. Potrivit site-ului jobs.lu, cele mai multe oferte vin din domeniul contabilitate/finanţe, servicii financiare, bănci.
În Malta totul e ieftin
Malta se numără printre ţările cu cel mai mic şomaj din UE, de 6%. În plus, în trimestrul al doilea, Malta avea, alături de Norvegia, cea mai mare rată a joburilor vacante din UE, potrivit Eurostat. Ţara are două limbi oficiale: malteza şi engleza. În Malta e nevoie de personal în domeniul IT, dar şi de asistente medicale. În micuţul stat de la Mediterană se caută şi joburi legate de turism. Un îngrijitor de clădiri şi camere, căruia i se cere cunoaşterea limbii engleze la nivel minim, are un salariu de 162 euro pe săptămână. Nu e mult, dar TVA la mâncare e zero la sută, iar traiul e ieftin.
Olanda nu ne vrea
Olanda este, alături de Marea Britanie, una dintre ţările cele mai vocale împotriva liberalizării pieţei muncii pentru români şi bulgari. Totuşi, ofertele de muncă nu sunt numeroase, ba chiar angajatorii olandezi intenţionează să-şi scadă numărul de angajaţi, potrivit Manpower. Oportunităţi ar fi în sectorul utilităţilor. În plus, angajatorii găsesc greu ingineri cu educaţie superioară avansată, ori oameni foarte bine pregătiţi în IT&C. Potrivit Tjobs, se recrutează bone şi personal pentru construcţii. Salariile sunt însă foarte mici pentru bone, de 200-400 euro, plus cazare şi masă.
Şomaj uriaş în Spania
Viaţa în Spania nu mai e ce a fost pentru românii plecaţi în valuri acolo. Grav lovit de criză, statul se confruntă cu o rată uriaşă a şomajului, de 26,3%, a doua ca mărime din UE, după Grecia. În rândul tinerilor şomajul e de peste 56%. Ofertele de muncă sunt extrem de puţine, iar salariile oferite sunt printre cele mai mici, comparativ cu Franţa sau Austria. Angajatorii vor mai degrabă să-şi scadă numărul de angajaţi, tendinţă care se menţine în ultimii 3 ani. Posturile pentru care se recrutează sunt bone ori tehnicieni pentru domeniul naval. Planuri de angajare mai sunt în agricultură.
În UK se câştigă bine
Deşi se tem cel mai mult de "valul" de români din 2014, paradoxal de la britanici vin de un an cele mai multe oferte de muncă, potrivit Tjobs. Cele mai multe oferte sunt pentru îngrijitori bătrâni şi personal medical, dar aplicările sunt reduse, din cauză că mulţi medici şi asistenţi români au plecat deja. De asemenea, se caută şoferi de taxi, lucrători în hoteluri şi restaurante, unde salariile au scăzut uşor în ultimul timp, din cauza ofertei bogate de personal.
Totuşi, dacă vreţi să mergeţi undeva să câştigaţi bani mulţi, atunci Marea Britanie e locul potrivit. Un bucătar poate primi aici 1.800 euro, faţă de un nivel de 1.000 euro în Cipru. Pentru un post de îngrijitor persoane vârstnice diferenţa este de 1.400 de euro lunar între Marea Britanie, care oferă un salariu maxim de 2.300 de euro, şi Italia, care dă cel mult 900 de euro. TVA la mâncare e zero, dar preţurile sunt însă ridicate.