LIBER la denunțarea clauzelor abuzive. Ponta: „Nu mai amânăm deloc”

Guvernul a aprobat ieri proiectul de lege prin care clauzele abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denunţate de la 1 octombrie.

Ieri capital.ro informa că premierul Victor Ponta, aflat în vizită la inaugurarea lucrărilor de metrou de pe şantierul viitoarei staţii Academia Militară, că vor rămâne în dezbatere publică încă o săptămână atât Codul Insolvenței, cât și Codul Rutier.
Ulterior, la începutul ședinței de guvern, de ieri, prim-ministrul a declarat că "Insolvența la fel, este o situație economică cu care ne confruntăm. Lucrurile bune din economie sunt evidente, însă, în continuare, avem firme și oameni care nu dau taxe la stat, dar pe urmă ne spun cum e mai bine și cum să dăm mai mulți bani, dar ei nu plătesc nicio daxă la stat. Ori trebuie să spunem foarte clar care este rolul insolvenței: de a ajuta firmele cinstite să treacă peste perioade grele, iar pe escroci să-i închidem. Escrocii care intră în insolvență doar să falimenteze, să nu plătească taxe, nu sunt un lucru bun pentru țară. Toate aceste lucruri discutați-le încă o data și haideți să luăm decizii. Săptămâna viitoare, domnule ministru, Insolvența, Codul rutier dacă mai aveți nevoie de două săptămâni, două săptămâni".
Totuși, în timpul ședinței de guvern, Executivul a decis să aprobe proiectul de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 89/2006 privind supravegherea suplimentară a instituțiilor de credit, a societăților de asigurare și/sau de reasigurare, a societăților de servicii de investiții financiare și a societăților de administrare a investițiilor dintr-un conglomerat financiar, a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului și a legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare.
 

Potrivit unui comunicat remis de biroul de presă al guvernului, "Proiectul de Lege adoptat de Guvern vizează două obiective: pe de o parte, transpunerea prevederilor Directivei Ficod 1, care vizează soluționarea anumitor aspecte pe care practica la nivelul UE, în domeniul supravegherii conglomeratelor financiare le-a indicat ca fiind factori inhibitori în derularea supravegherii eficiente și, pe de altă parte, completarea prevederilor art. 240 din OUG nr. 99/2006, în legătură cu măsurile de stabilizare pe care le poate adopta BNR". 

Contactat de mediafax.ro, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a luat decizia de a nu mai amâna posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, scrie mediafax.ro.

"Nu, nu mai amânăm deloc !", a spus Ponta, întrebat de mediafax dacă Guvernul a amânat din nou posibilitatea denunţării clauzelor abuzive.
Potrivit unor surse oficiale citate de mediafax.ro, decizia a fost luată în urma unei discuţii cu caracter inclusiv politic în şedinţa de guvern.

Ce schimbări vor interveni

În primul rând, de luna viitoare, ar trebui ca, în condiţiile în care instanţele constată că o anumită clauză este abuzivă, acea clauză să fie eliminată din toate contractele care o conţin.
În al doilea rând, cele două noi articole de lege aduc schimbări şi în ceea ce priveşte etapele procesuale. Mai clar, procesele pe tema clauzelor abuzive ar urma să se desfăşoare doar în două faze, fiind judecate pe fond la Tribunale şi în apel la curţile de apel. Aşa ar trebui să se întâmple, însă, cel mai probabil, schimbările nu vor avea loc, mai ales că ele au mai fost amânate de două ori la insistenţele băncilor, susţinute şi de Fondul Monetar Internaţional, cel mai important creditor extern al statului român. Comunitatea bancară a cerut modificarea legii, având în vedere pierderile potenţiale pe care le-ar putea suporta.
Aplicarea celor două texte este obligatorie pentru România, dat fiind faptul că fac parte dintr-o directivă europeană ce trebuia implementată complet încă de la 1 ianuarie 2007.
Deşi trebuiau să intre în vigoare cu restul noului Cod de procedură civilă, la 15 februarie, modificările au fost prorogate de două ori.

BNR: Clauzele abuzive nu sunt acceptabile
Banca Naţională, pe de altă parte, a început să adopte o poziţie ceva mai echilibrată, după ce a susţinut cu mai multe ocazii poziţia bancherilor. Astfel, viceguvernatorul Bogdan Olteanu este mai nuanţat decât guvernatorul Isărescu, care a afirmat recent că persoanele care au semnat contracte de credit trebuie să şi le asume, indiferent dacă acele contracte conţin şi clauze abuzive.
„Nu există clauze abuzive acceptabile, orice clauză abuzivă trebuie eliminată de îndată din orice contract, între orice părţi, în condiţiile şi procedurile stabilite de lege, iar cel care a beneficiat de pe urma clauzei abuzive bineînţeles că este dator, în condiţiile legii, să despăgubească pe cel care a fost păgubit“, a afirmat Bogdan Olteanu.  

4,5 milioane de persoane fizice au contracte de credit cu băncile din România. Cea mai mare parte a acestora au luat împrumuturi de nevoi personale

Orice clauză abuzivă trebuie eliminată de îndată din orice contract, între orice părţi, în condiţiile şi procedurile stabilite de lege.
Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR

Nu s-a luat o decizie de amânare. Se poate să se adopte textele într-o variantă modificată sau pot intra aşa cum sunt acum în vigoare.
Aurel Moţiu, secretar de stat, MJ