”Prin sentința civilă nr.21917 pronunțată la data de 19 noiembrie de către Judecătoria Sectorului 1 București, s-a admis contestația Hidroelectrica împotriva Procesului verbal de contravenție nr.36119/11.05.2015, încheiat de ANRE, prin care se reține în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operațiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 – februarie 2015”, informează comunicatul.
În opinia Euro Insol, această interpretare, dată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, încalcă principiul liberei circulații a bunurilor în interiorul Uniunii, consacrat prin art.35 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, încalcă Directiva 2009/72/CE privind piața internă de energie la nivelul Uniunii, încalcă art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 și încalcă, de asemenea, OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimina restricțiile privind comerțul cu energie electrică între statele membre.
Totodată, potrivit comunicatului, se încalcă și Licența de Furnizare nr.932 data Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Raportat la aceste încălcări, Hidroelectrica a sesizat instanța de judecată, care, în urma administrării probatoriului, i-a dat castig de cauza, mai arată comunicatul citat.
"Hotărârea instanței de judacată are o valoare istorică. La momentul ramânerii definitive a sentinței, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre piețele statelor membre ale Uniunii. În 2012 am decuplat băieții deștepți de la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. După un tun de 1 miliard de euro dat companiei, băieții deștepți s-au reinventat cu ajutorul unor funcționari din ANRE, care le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie”, declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol.
Potrivit acestuia, anul trecut, România a înregistrat un record al exportului de energie – 8,7 milioane MWh. Iar anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. ”Hidroelectrica a exportat 15MWh, a fost amendată de ANRE și avertizată cu retragerea licenței de furnizare”, a mai spus Remus Borza.