Ofertele companiilor interesate sa preia Petrom vor fi primite pana la sfarsitul lunii septembrie, iar, cel mai tarziu, la sfarsitul lunii martie 2004 va fi anuntat castigatorul. Graeme Justice, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, este sigur ca importante companii petroliere vor depune oferte pentru Petrom.
Prezentat saptamana trecuta de „Capital” drept unul dintre oamenii de afaceri romani interesati de preluarea Petrom, timisoreanul Ovidiu Tender a intrat intre timp in mijlocul unui scandal imens de spalare de bani. Willem Matser, olandezul alaturi de care Tender spunea ca va prelua Petrom (plus grupul american Halliburton), era de fapt arestat inca din luna februarie. In aceasta situatie intervin doua semne de intrebare: ori Ovidiu Tender a incercat sa ne induca intentionat in eroare (este greu de crezut usurinta cu care acesta a spus ca este interesat sa cumpere Petrom), ori el nu stia ca Matser este arestat. In schimb, alti oameni de afaceri interesati de Petrom aveau cunostinta despre faptul ca Willem Matzer este anchetat, desi atat NATO cat si Parchetul din Olanda incercau sa pastreze secretul asupra acestei anchete. Avocata lui Ovidiu Tender sustine ca „prin aceasta inscenare” forte oculte incearca sa-l elimine din cursa pentru Petrom. Surse apropiate serviciilor secrete romanesti spun insa ca omului de afaceri banatean i se pregatea inca de anul trecut un dosar. Se pare ca la mijloc este vorba de un razboi in sanul serviciilor secrete. „Un lucru este cert: tabara din care face parte Ovidiu Tender a pierdut prima batalie”, spun sursele citate.
Intre timp insa, intentia grupului rusesc Lukoil de a prelua Petrom a fost confirmata de analistii occidentali. Leonid Mirzoyan, analist la Deutsche Bank, spune ca Lukoil este interesata atat de rafinariile si benzinariile Petrom, cat si de campurile petroliere din Kazakhstan. „Petrom nu este o afacere rea, dar cea mai insemnata parte vine din zona de rafinare, care este cea mai matura, aduce un cash-flow important, dar detine caracteristicile unei companii conduse in vechiul sistem al statului”, spune un analist londonez.