Cetățenii comunitari care plătesc asigurări sociale de sănătate vor putea să-și aleagă ţara în care vor să se trateze, având dreptul la rambursarea costurilor medicale în cuantumul prevăzut de legislaţia propriului stat. Raportorul proiectului legislativ, europarlamentarul francez Françoise Grossetête, explică în ce constau noile reguli: cetățenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistența medicală transfrontalieră, dacă tipul de tratament sau costurile acestuia se regăsesc în rândul prestaţiilor, prevăzute de legislaţia națională, la care are dreptul persoana asigurată în țara din care provine.
Eurodeputatul Cristian Buşoi este de părere că noua legislaţie va determina în România o schimbare de mentalitate în privinţa serviciilor medicale, pentru că deschiderea frontierelor în acest domeniu le va da pacienţilor posibilitatea să aleagă ţara în care vor să se trateze. Pe de altă parte, în felul acesta, pacienţii vor duce cu ei o parte din fondurile destinate spitalelor. „Poate fi însă şi o mare şansă pentru unităţi private din țara noastră să atragă pacienţi din statele UE“, a spus Bușoi.
După intrarea în vigoare a directivei, statele membre vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a face modificările necesare în legislația națională. Procedurile privind cardul european pentru asigurări de sănătate vor continua să se aplice pentru cetățenii care, aflați într-un alt stat membru, au nevoie de tratament de urgență.
CNAS va achita o parte din factură
Directiva privind serviciile medicale transfrontaliere prevede, printre altele, ca fiecare stat membru să stabilească un punct național de contact pentru informarea pacienților care doresc să beneficieze de tratament în afara țării. Punctele de contact vor acorda, de asemenea, asistență în cazul în care intervin probleme.
Care va fi suma care se va deconta în cazul unui asigurat din România? Întrebarea am adresat-o Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). De unde am fost îndrumați către casele județene, deoarece sumele decontate variază de la un județ la altul și de la un tip de spital la altul.
La Vaslui nu-i ca la Timiș
De exemplu, în județul Timiș, suma decontată de casa județeană pentru spitalul municipal este de 1.500 de lei/caz rezolvat, iar pentru spitalul județean și pentru cel de copii, 1.390 de lei. Pentru spitalul de boli infecțioase se decontează 1.718 lei, iar pentru cel de cardiologie, 1.568 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, Mariana Mocioalcă, în 2010 au fost eliberate 72 de formulare europene E112, pentru Ungaria, Germania și Austria, în special pentru boli oncologice. Anul trecut casa județeană a plătit 617.000 de lei pentru asigurații români care s-au tratat în străinătate și a eliberat circa 14.800 de carduri europene.
În estul țării, în județul Vaslui, pentru spitalul municipal s-a decontat anul trecut 1.498,5 lei/caz externat, iar pentru spitalul județean, 1.547 lei. Cât privește Capitala, casa de asigurări a a emis anul trecut 121 de formulare E112, cu precădere pentru Austria, Germania, Franța și Italia. „Suma totală plătită în 2010 pentru asigurații tratați peste hotare a fost de 2,89 milioane de lei“, ne-a spus Lidia Comaroni, șef serviciu relații publice al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.
Autoritățile vor trebui să pună la punct cât mai rapid acest mecanism, care în prezent permite asemenea diferențieri între pacienții din diferite județe. Oricum, însă, cea mai mare parte a costurilor implicate de un tratament în străinătate va rămâne în sarcina pacientului. De exemplu, ca să se trateze la faimosul spital vienez AKH (unde au fost internați președintele Băsescu, mitropolitul Bartolomeu Anania, Monica Iacob-Ridzi, Teo Trandafir, Șerban Huidu), un cetățean străin trebuie să plătească – potrivit informațiilor furnizate de Karin Fehringer, purtătoarea de cuvânt a spitalului – 1.167 de euro pe zi, iar dacă dorește să stea într-o rezervă, trebuie să achite suplimentar suma de 58 de euro pe zi.
Pentru a-și păstra pacienţii în ţară, România trebuie să ofere servicii medicale de calitate.
Cristian Bușoi, europarlamentar
Cardul european de sănătate
Cardul asigură cetățenilor din statele membre ale UE acces la serviciile medicale, în cursul vizitelor temporare în străinătate. Astfel, asigurații pot beneficia de serviciile medicale din sectorul public (furnizate de un medic, o farmacie, un spital sau un centru de servicii medicale)în aceleaşi condiţii ca și cetăţenii ţării pe care o vizitează. În cazul în care pacientul trebuie să plătească pentru îngrijirea medicală, suma se rambursează fie pe loc, fie la întoarcerea acasă. Cardul nu acoperă decât costurile pentru urgențele medicale, nu și pentru îngrijirea afecțiunilor pe care asiguratul le avea anterior călătoriei. De asemenea, cardul nu acoperă cheltuielile efectuate cu furnizorii de servicii medicale din sectorul privat.