Înmulțirea incidentele provocate de urşi determină autoritățile să ia măsuri în acest sens. De la animale care intră în oraşe în cautare de hrană, până la cele care atacă oameni în zonele turistice, incidentele par tot mai frecvente.
În ultima perioadă s-au înmulțit știrile cu incidente provocate de urși și în același timp au luat avânt discuțiile despre o eventuală soluție pentru această problemă. În prezent oricine vânează un animal sălbatic are nevoie de un permis special în acest sens, dar lucrurile s-ar putea schimba.
Până acum vânătoarea de animale sălbatice fără permis înseamnă condamnare la închisoare pentru oricine face acest lucru, potrivit Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006. Cei care vânează fără permis sunt considerați braconieri și primesc o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă.
Vânătoarea este definită astfel: „acțiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 și 2 (din legea amintită – n. red.), aflate în stare de libertate”.
Un permis de vânătoare nu poate fi obținut decât de persoane fizice cu domiciliul sau reședința în România iar condiţiile sunt stricte. Un proiect al ministerului Mediului ar putea însă să schimbe acest aspect și ar permite temporar vânarea urșilor.