“După cinci ani de aşteptări, ţăranii români care cresc porci în gospodăriile proprii îşi pot vinde animalele nu numai în târguri şi oboare ci şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar. Prin apariţia Ordinului 67 din noiembrie, legiferăm în primul rând circulaţia porcului, printr-un dublu control, pentru a preveni apariţia anumitor boli pe teritoriul României. Avem o verificare a porcilor în gospodăriile populaţiei efectuată de către medicul concesionar de liberă practică şi o alta făcută de către medicul din obor sau din abator. Practic, într-o singură zi, porcii sunt verificaţi de două ori şi avem o mişcare controlată”, a precizat Ţurcanu. Potrivit sursei citate, din 2007, de când a fost interzisă circulaţia porcilor pe teritoriul României, numărul porcilor crescuţi în gospodăriile populaţiei s-au redus la jumătate, iar piaţa neagră a continuat să se dezvolte.
“Dacă în 2007, când a fost interzisă circulaţia porcului pe teritoriul României, erau crescuţi în gospodării 4,5 milioane de porci, azi mai sunt doar 2,8 milioane. Mi s-a părut un lucru extrem de grav pentru că populaţia porcină era într-un total regres, iar preţurile pe piaţă erau în creştere. De aceea am considerat că trebuie să intervenim pentru că riscam să nu mai avem carne de porc pe piaţă sau să fie foarte scumpă. Sperăm ca prin liberalizarea circulaţiei porcului să reducem piaţa neagră pe acest segment cu circa 90%, iar starea financiară şi economică a ţăranilor să se îmbunătăţească”, adăugat şeful ANSVSA. Potrivit ANSVSA, prin Ordinul 67 preşedintelui ANSVSA din data de 16 noiembrie 2012 au fost create noi posibilităţi de valorificare a producţiei şi de încurajare a activităţii de creştere a animalelor. Cele două noi posibilităţi se referă la comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar precum şi către abatoare autorizate sanitar veterinar.
Conform prevederilor actului normativ, mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. În cazul exploataţiilor din gospodăriile proprii, mişcarea suinelor vii către unităţile de sacrificare trebuie însoţită de certificatul de sănătate, emis de medicul veterinar de liberă practică împuternicit care îndrumă proprietarul de animale pentru completarea documentului privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Certificatele de sănătate sunt emise de medicul veterinar de liberă practică, organizat conform legii si împuternicit de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană, pentru una sau mai multe animale ce provin din aceeaşi exploataţie şi alcătuiesc un singur lot, sunt îmbarcate în acelaşi mijloc de transport, pentru a ajunge la aceeaşi destinaţie finală.
În cazul mişcării animalelor din târg la abator, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, responsabil de activitatea sanitar-veterinară din târgul de animale, va emite certificatul de sănătate. Porcii vor fi sacrificaţi în scop comercial numai în abatoare autorizate sanitar-veterinar din cadrul judeţului, dar care nu sunt să incluse în sistemul canalizat de producere a cărnii de porc în România, destinată comerţului intracomunitar. Carnea provenită de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale şi cele comerciale este vândută şi procesată numai în unităţi înregistrate, cu respectarea condiţiilor generale de igienă şi va fi comercializată exclusiv pe piaţa naţională. Potrivit datelor ANSVSA, în România există 145 de abatoare autorizate din care 119 sunt pentru sacrificarea porcinelor. În exploataţiile comerciale din România sunt crescuţi la ora actuală în jur de două milioane de porci.
Sursa: Agerpres