Guvernul liberal a schimbat tactica privind modificarea legii electorale, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Pregătește o Ordonanța de Urgență care va tulbura apele pe scena politică românească. Documentul ar fi deja redactat, urmând să fie aprobat în Guvern.
Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență – OUG pe alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin.
Documentul este gata
Documentul ar fi deja gata, urmând doar să mai primească avizele diferitelor ministere, anunță Digi 24 Tv pe surse.
În acest mod, liberalii speră să dejoace încercările PSD de a împiedica aplicarea acestei modificări a legii electorale, arată sursa citată.
Schimbare de tactică
Deși inițial se vorbea despre faptul că Guvernul urma să își asume răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, se pare că liberalii au schimbat strategia.
În cazul asumării de răspundere, dacă PSD ar fi depus moțiune de cenzură, care să aibă și succes, ar fi picat și Guvernul și nici modificarea legii electorale nu ar mai fi avut loc.
Or, în cazul unei OUG, chiar dacă trece o moțiune de cenzură depusă de PSD în Parlament, cade Guvernul, dar modificările legislative rămân în vigoare, explică sursele.
Susținerea Președintelui
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că alegerea primarilor din două tururi este cea mai bună variantă și că Guvernul va găsi o soluție pentru a aplica această măsură.
”Evident că alegerea primarilor din două tururi de scrutin este varianta cea mai bună. Veți primi însă de la Guvern variantele pe care le vor promova, nu este rolul meu să fac acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis.
Se vor ține anticipate
În privința alegerilor anticipate, Președintele a dat asigurări că acestea vor avea loc.
”Vom ajunge la alegerile anticipate, este varianta mea preferată. Veți vedea la timpul potrivit cum vom face asta”, a declarat Klaus Iohannis.
Dealtfel, în ambele scenarii prin care PNL vrea să modifice legea electorală, Guvernul Orban este demis prin moțiune de cenzură. Acesta este însă doar un pas necesar, nu și suficient, pentru declanșarea anticipatelor.