2024, un an extrem de electoral pentru români

O dată la două decenii alegerile pentru Parlamentul European, primării, consilii locale, județene, Senat și Camera deputaților, dar și pentru alegerea președintelui țării au loc în același an.

PNL dorește să îi scape pe români de stres și posibilele confuzii prin comasare, însă PSD se opune.

Lucian Bode, secretar general PNL, explică problema pe scurt, făcând aluzie și la succesul avut de AUR în sondaje:

„Patru rânduri de alegeri cu cinci prezențe la vot, anul viitor va fi foarte complicat. De aceea am spus că dacă găsim toate înțelegerile și toate mecanismele constituționale și avem un calendar, trebuie să se implementeze. Nu mi-aş dori să câștige teren cei care doresc să ne scoată din Europa”.

Propunerile PNL: două scenarii de comasare a alegerilor

Scenariul 1: în primul tur al alegerilor prezidențiale, în noiembrie 2024, să fie votați și senatorii și deputații, ale căror mandate expiră pe 21 decembrie.

Scenariul 2: alegerile locale pot fi organizate în același timp cu cele parlamentare, deși mandatele primarilor și ale șefilor de consilii locale și județene în septembrie iar legea prevede că pot fi prelungite doar în situații de urgență națională.

Cristian Pârvulescu, analist politic, susține că o comasare a alegerilor ar putea ajuta la prevenirea extinderii extremismului în politică:

„Cred, bazându-mă pe sondaje de opinie, că aceste alegeri vor da câștig de cauză extremismului de dreapta și, o dată ce electoratul va fi setat pe o anumită direcție, va rămâne pe aceasta. Comasarea alegerilor nu va schimba în mod radical situația, dar ar putea mobiliza primarii. Primarii se mobilizează pentru alegerea lor. Nu se mai pot mobiliza după ce și-au istovit resursele la europene și la locale, și pentru parlamentare și prezidențiale”, potrivit lui Pârvulescu.

Peste toate aceste opinii vin regulamentele europene, acestea recomandă evitarea comasării alegerilor.

alegeri
SURSA FOTO: Dreamstime

Comasarea alegerilor este neconstituțională?

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, respinge ideea comasării, pe motiv că este neconstituțională deoarece poate avea loc, potrivit legii, doar în situații de urgență.

„Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituțională, ea nu se poate întâmpla decât dacă se prelungesc cu 2-3 luni mandatele aleșilor locali. Dacă nu ai o conjunctură, un motiv, nu poți să prelungești inutil mandatele aleșilor locali”, a declarat Simonis.

Potrivit lui Alfred Simonis, comasarea alegerilor este nedemocratică.

„Este complicat să înţeleg ce înseamnă o simplificare a anului electoral. Cea mai simplificată situaţie ar fi să nu mai fie alegeri, ar fi şi mai economic, dar este o nebunie. În democraţie trebuie organizate alegeri, prin urmare nu înţeleg ce înseamnă o simplificare a acestora, dacă ne referim la aceleaşi idei puţine şi fixe pe care le invocă o serie de lideri ai PNL.

O spunem (PSD, n.r.) şi o vom repeta de câte ori este necesar: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituţională. Ea nu se poate întâmpla fizic, ea se poate întâmpla într-un singur scenariu, dar acela este neconstituţional, respectiv, prin care se prelungesc cu două luni mandatele aleşilor locali, ale primarilor, până la alegerile parlamentare”.

Simonis oferă un exemplu de astfel de prelungire, care a avut loc în 2020:

„O astfel de prelungire s-a întâmplat în 2020, când din iunie s-au prelungit până în 27 septembrie, dar aceasta, pentru că eram în pandemie, era stare de urgenţă şi nu puteau fi făcute alegeri. Dar pentru anul 2024, ştim noi că va fi o situaţie de urgenţă, de aşa natură încât să se poată prelungi mandatele aleşilor locali?”, a declarat Alfred Simonis, care a adăugat că astfel de comasări sunt specifice „țărilor bananiere”.

Alfred Simonis, deputat PSD, consideră că prioritățile României ar trebui să fie în acest moment fondurile europene și legea pensiilor.

„Comasări şi modificări electorale în avantajul unui singur partid (PNL, n.r.) ţin de ţări bananiere, nu democratice, aşa cum îmi place mie să cred că este în România. În luna iunie 2024 vom avea alegerile europarlamentare şi Comisia Europeană nu permite comasarea alegerilor europarlamentare cu niciun tip de alt scrutin, pentru că e bine ca fiecare alegeri să se desfăşoare în parte (…).

Am văzut că dinspre PNL se doreşte această comasare a localelor cu parlamentarele, dar nu se poate constituţional. În această perioadă, România are cu totul alte priorităţi, că vorbim de fonduri europene, de PNRR, de legea pensiilor şi de multe alte obiective pentru care România trebuie să tragă în această vară şi toamnă pentru a atrage zecile de miliarde de euro, bani europeni”, a detaliat Simonis.