Liberalii nu vor renunța la cota unică de impozitare de 16%. Nicolae Ciucă: Nu vom accepta

nicolae ciuca

SURSA FOTO: Facebook/Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă spune că liberalii nu vor renunța la cota unică de impozitare de 16%. Potrivit candidatului PNL la alegerile prezidențiale din acest an, mediul de afaceri nu poate fi împovărat într-o perioadă în care nu a recuperat decalajele faţă de celelalte ţări din UE.

Nicolae Ciucă a fost prezent marți, 29 octombrie, la reuniunea aleşilor locali PNL Constanţa. Cu această ocazie, liderul liberal a prezent „trei linii roşii” peste care liberalii ar urma să nu treacă.

Nicolae Ciucă spune că nu vor renunța la cota unică de impozitare

În primul rând, el a susținut că nu vor renunța la cota unică de impozitare, respectiv 16%. Explicația, spune Ciucă, este că mediul de afaceri nu poate fi împovărat într-o perioadă în care nu a recuperat decalajele faţă de celelalte ţări din UE.

„Vreau să ştiţi care sunt liniile noastre roşii, despre asta vreau să vorbesc. Nu vom renunţa la cota unică de impozitare – 16% (…) Nu putem să lăsăm mediul de afaceri şi să îl împovărăm într-un moment în care nu a reuşit să recupereze decalajul faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană, pe de-o parte, iar pentru asta ne trebuie, după părerea specialiştilor cel puţin încă zece ani”, a declarat Nicolae Ciucă.

A doua linie, spune șeful PNL, este că nu vor accepta „reducerea pragului la micro-întreprinderi”. În momentul în care s-a redus prima dată pragul la micro-întreprinderi au fost desfiinţate 210.000 de firme, amintește Ciucă.

„Nu vom accepta reducerea pragului la micro-întreprinderi pentru că în momentul în care s-a redus prima dată pragul la micro-întreprinderi au fost desfiinţate 210.000 de firme. 210.000 înseamnă, cel puţin aşa era la vremea respectivă, 210.000 de locuri de muncă. Astăzi micro-întreprinderile sunt obligate să aibă minim doi angajaţi. Dacă se desființează 100.000 sau 200.000 nu vorbim doar de impactul bugetar, ci vorbim de pierderea a cel puţin 200.000 până la 400.000 de locuri de muncă. Este inacceptabil”, a spus candidatul la alegerile prezidenţiale.

De asemenea, el a spus că cifra de afaceri pe sectorul IMM este de 150 de miliarde de lei.

„Cifra de afaceri pe sectorul IMM este de 150 de miliarde de lei. Au plătit taxă pe venit la stat, anul trecut, toate IMM-urile, şase miliarde de lei. Asta înseamnă 1,2 miliarde de euro. Oare care este mai mare, 1,2 miliarde sau 300 de milioane cât pierdem dacă n-am luat banii, am fi afectaţi, am fi penalizaţi pe cererea de plată numărul trei”, a completat Ciucă.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cea de-a treia linie roşie este menţinerea procentului din buget pentru investiţii

Șeful PNL a spus apoi că cea de-a treia linie roşie este menţinerea procentului din buget pentru investiţii. Potrivit declarațiilor făcute de el, nu există „altă soluţie să putem să controlăm deficitul şi datoria publică”.

„Nu există altă soluţie să putem să controlăm deficitul şi datoria publică dacă nu continuăm să investim şi dacă nu continuăm să atragem investiţii străine directe şi să absorbim banii din fondurile europene”, a conchis Ciucă.

Liberalul a reamintit faptul că în ultimii 15 ani, România a atras 65 de miliarde. Din această sumă, 11 miliarde au fost atrase numai în 2022.