Liberalii susțin plafonarea prețului la energie. Nicolae Ciucă: Este foarte posibil să avem în vedere o diminuare
Așadar, premierul a declarat după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL că formațiunea susţine plafonarea preţului la energie şi va merge pe valorile care au fost cuprinse în Ordonanţa 27.
„PNL susţine plafonarea preţului la energie şi vom merge pe valorile care au fost cuprinse în Ordonanţa 27. De asemenea, am analizat şi susţinem supraimpozitarea pe întreg lanţul, aici fiind incluşi şi traderii şi jucătorii din piaţa energiei”, a declarat Nicolae Ciucă.
Totodată, acesta a subliniat că are în vedere o diminuare cu cel puţin 15% a pragului maxim de consum, care este de 300 de KW.
„Este foarte posibil ca, în funcţie de impactul bugetar, să avem în vedere o diminuare cu cel puţin 15 procente, aşa cum s-a cerut la nivelul UE, pentru eliminarea risipei, a diminuării pragului maxim de consum până la care se poate face compensarea”, a completat acesta.
Premierul a explicat că ordonanţa cu aceste prevederi va fi aprobată în şedinţa de joi, 1 septembrie, a Guvernului.
„Mâine va fi aprobată această ordonanţă, când vom avea o şedinţă de guvern”, a punctat Ciucă.
Precizările premierului au fost făcute în contextul unor întrebări referitoare la ordonanţa în domeniul energiei.
Un nou record pentru inflația din zona euro
Amintim că anunțul premierului a venit în contextul în care inflația din zona euro a atins un nou record. Rata inflației a fost peste așteptări, arată un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor anticipând o rată de 9%.
Este cel de-al nouălea record consecutiv de creștere a prețurilor de consum în regiune, ascensiunea începând încă din noiembrie 2021. Inflația globală în zona euro a ajuns la 8,9% în iulie.
Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflației, de 38,3%, a anunțat miercuri Eurostat, în ușoară scădere de la 39,6% în iulie. Alimentele, alcoolul și tutunul au crescut cu 10,6%, față de 9,8% în iulie, efectele negative ale recentelor valuri de căldură de pe continent contribuind la aceste creșteri.
Bunurile industriale non-energetice, cum ar fi îmbrăcămintea, electrocasnicele și autovehiculele, au crescut cu 5% față de anul trecut, o creștere de 0,5 puncte procentuale față de luna trecută, în timp ce serviciile au crescut cu 3,8%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât în iulie.