Premierul Ludovic Orban a susţinut miercuri că suspendarea, pentru doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale este unul dintre proiectele ”născute din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD”, precizând că statul este în procedură de listare a Hidroelectrica pe Bursă.
„Ştiţi, vă aduceţi aminte: ‘Ce vrăji a mai făcut nevasta mea?’. Cam aşa e: ce năzdrăvănii a mai scos majoritatea parlamentară condusă de PSD? Nu cunosc conţinutul acestui proiect legislativ. Trebuie să citesc proiectul de lege, trebuie să vă spun sigur că îl vom ataca la Curtea Constituţională. Şi nu este singurul proiect legislativ care este născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD, sunt foarte multe astfel de proiecte”, a declarat Ludovic Orban.
În acest context, el a amintit de situaţia unor companii care au nevoie de capital prin privatizare.
„Noi suntem în negocieri pentru dezvoltarea capacităţii CEC prin posibila intrare a unui investitor instituţional (…). Suntem în cursul realizării unor proceduri de listare la Bursă a altor companii pe care le pregătim. Cum să nu listezi companii pe Bursă? Cum să nu gândeşti că privatizarea poate fi o soluţie de revitalizare a unor companii care nu funcţionează? Adică, dacă o companie intră în insolvenţă, în cursul procedurii, şi există un posibil cumpărător, nu poate să cumpere compania respectivă şi o lăsăm să intre în faliment? Sincer, nu cunosc, repet, proiectul de lege, dar din ceea ce-mi spuneţi chiar mi se pare o aberaţie şi, cu siguranţă, îl vom ataca la Curtea Constituţională „, a susţinut premierul.
Miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, determinate de efectele negative generate în plan economic de epidemia COVID-19.
De la data intrării în vigoare a legii se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută, conform actului normativ.
„Se suspendă pentru o perioadă de doi ani orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Dispoziţiile nu se aplică operaţiunilor post-privatizare şi operaţiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participaţiilor deţinute de stat s-a realizat”, mai spune proiectul.