Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), atrage atenția asupra dezinteresului furnizorilor de energie. El subliniază că „dezinteresul față de clienți a mers până la ignorarea realizării până și a acestui Ordin”.

Președintele AEI atrage atenția asupra dezinteresului furnizorilor de energie

„Dezinteresul față de clienți a mers până la ignorarea realizării până și a acestui Ordin, care deși era departe de ceea ce ar fi trebuie să fie campania ANRE de pregătire a liberalizării pieței era totuși o mică acțiune”, a subliniat acesta.

În contextul în care doar un furnizor de energie electrică a plasat oferte la nivel național pentru perioada de după liberalizare, consumatorii se confruntă cu perspective îngrijorătoare:

  • 40% dintre consumatori ar putea plăti cu până la 110% mai mult pentru energie electrică.
  • 35% dintre consumatori ar putea avea creșteri de până la 80%.
  • Doar 9% dintre consumatori ar înregistra o majorare modestă, de până la 10%.

Pentru gazele naturale, situația este la fel de rigidă: doar patru furnizori au făcut oferte pentru perioada de după 1 aprilie 2025, toate având un preț identic de 0,2605 lei/kWh fără TVA (0,31 lei/kWh cu TVA).

Efectele măsurilor insuficiente

Guvernanții au anunțat că plafonarea prețurilor va continua pentru clienții vulnerabili, însă această decizie, conform lui Dumitru Chisăliță, nu face decât să limiteze mecanismele de concurență care ar putea reduce prețurile pe termen lung.

În plus, consumatorii vulnerabili vor plăti aceleași tarife ca cei nevulnerabili, fără creșteri față de prețurile actuale, dar și fără beneficii reale de pe urma liberalizării.

bec, lumină, energie
SURSA FOTO: Dreamstime

Lipsa de pregătire: Un risc major pentru consumatori

Problema fundamentală rămâne lipsa unui cadru eficient care să asigure o tranziție lină spre piața liberalizată. Furnizorii nu sunt obligați să prezinte oferte clare și competitive, ceea ce creează un teren fertil pentru tergiversare. Consumatorii riscă astfel să nu aibă suficient timp pentru a-și alege furnizorii și, în lipsa unor opțiuni reale, să accepte condițiile impuse de aceștia.

„Situația astăzi defavorabilă pentru români, riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, datorită lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieței. Furnizorii în lipsa obligării punerii de oferte pe piață, vor trage de timp, astfel încât consumatorii sa fie puși în situația în care să nu mai aibă timp să aleagă și să accepte necondiționat ofertele acestora”, avertizează expertul în energie.

Cu doar patru luni înainte de liberalizarea completă, autoritățile și furnizorii trebuie să intensifice măsurile de informare și să stimuleze concurența pe piață. Consumatorii, mai ales cei vulnerabili, riscă să fie prinși în capcana unor prețuri majorate și a lipsei de alternative.