Un singur trader a ajuns să aibă o cifră de afaceri cåt jumătate din cea a Transelectrica, compania care transportă toată energia electrică din ţară, şi să urce în topul celor mai mari 50 de firme din Romånia.
Energy Holding, unul din primii traderi de pe piaţa romånească, a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 328 de milioane de euro. La un asemenea nivel, compania a ajuns pe locul 46 în topul celor mai mari firme din Romånia, sau chiar în primele 40 dacă eliminăm companiile de stat.
Aflat printre puţinii traderi „norocoşi“ care pot comercializa energie produsă în proporţie de 65% din resurse hidro, adică avånd cele mai mici costuri (la nivel naţional, ponderea este sub 26%), Energy Holding a avut anul trecut rulaje mai mari decåt reţelele de electrocasnice Domo şi Altex şi apropiate de cele ale Procter&Gamble Romånia, cel mai mare producător şi distribuitor de bunuri de larg consum, care a reuşit anul trecut o cifră de afaceri de 332 de milioane de euro.
Reprezentanţii traderului de energie susţin însă că o parte din cele 328 de milioane de euro a provenit şi din tranzacţii cu parteneri străini, din Bulgaria, Grecia, Serbia şi Ungaria.
Doi clienţi pierduţi
Marile încasări au fost aduse totuşi de semnarea contractelor de furnizare de energie electrică cu marii consumatori industriali. Grosul încasărilor din 2007 au provenit de la Petrom şi Oltchim. Potrivit informaţiilor de la arhiva garanţiilor reale, contractul cu Petrom avea o valoare de 160 de milioane de dolari (circa 120 mil. euro) şi fusese încheiat în februarie 2006, pe doi ani. La începutul acestui an, Petrom a decis să nu-l mai prelungească. La fel s-a întåmplat şi în cazul Oltchim, care a renunţat la Energy Holding la finele anului trecut, după trei ani de colaborare. Valoarea contractului era estimată de presa economică la 65 de milioane de euro pe an.
Grupul familiei Voiculescu rămåne client fidel
2008 a însemnat aşadar pentru companie pierderea a doi dintre cei mai importanţi clienţi, dar alţi mari producători industriali continuă să se alimenteze de la Energy Holding. Printre clienţi se numără producătorul francez de materiale de construcţii Saint Gobain Glass – care a inaugurat anul trecut o fabrică de sticlă la Călăraşi, dar şi Grivco – grupul controlat de familia Voiculescu, sau Plusfood Constanţa – firmă care a fost condusă de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu. Energy Holding are contracte şi cu Transelectrica şi Radiocomunicaţii – ambele companii de stat. Contractele au fost folosite pentru a constitui garanţii în iulie 2008 pentru un credit bancar.
Scade cota de piaţă
După pierderea contractelor cu Oltchim şi Petrom, este de aşteptat ca Energy Holding să încheie anul acesta cu o cifră de afaceri mai mică decåt cea din 2007. Datele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul energiei confirmă această tendinţă. Cota Energy Holding pe piaţa furnizorilor concurenţiali a scăzut la 8% în august 2008, faţă de 19% la finele anului trecut. Punctele pierdute de Energy Holding au fost reîmpărţite între Electrica, traderul german EGL şi TransEnergo COM, care au cåştigat cåte trei-patru puncte procentuale la cota de piaţă, TransEnergo neavånd înainte o cotă cu mult mai mare de 1%.
Liberalizarea pieţei de energie electrică permite consumatorilor să-şi schimbe furnizorul de energie electrică, avånd acces şi la preţuri mai mici decåt cele reglementate. De anul trecut, piaţa este 100% liberalizată, ceea ce înseamnă că, teoretic, orice client îşi poate schimba furnizorul de energie electrică, fie că este vorba de o persoană fizică sau de un mare combinat industrial. Practic însă, birocraţia face ca doar consumatorii industriali să beneficieze de liberalizarea pieţei. Potrivit statisticilor ANRE, cei care şi-au schimbat furnizorul de electricitate reprezintă 51% din consumul total. Însă, numărul acestora era, în august, de doar 3.318, la un total de peste opt milioane de consumatori de electricitate. Numărul furnizorilor de energie electrică a urcat în mai 2008 la 63. Energy Holding a fost printre primii furnizori alternativi de energie electrică. Printre primii clienţi ai săi s-a numărat Rompetrol, cu care a semnat un contract la sfårşitul lui 2002, Dacia Automobile – din 2003, Feral SA şi Oltchim. Energy Holding a furnizat electricitate şi pentru ALRO – cel mai mare consumator din Romånia pånă în 2005.
65% din energia comercializată de Energy Holding este produsă din resurse hidro, avånd cele mai mici costuri. La nivel naţional, ponderea este de 25,8%
Contracte cheie
PETROM Contractul a fost semnat la 28.02.2006 şi avea o valoare de 160 de milioane de dolari. A expirat după doi ani şi nu a mai fost prelungit. Pe termen lung, Petrom vrea să-şi producă singur energia electrică, anul acesta demarånd lucrările la o centrală de 860 de MWh care va produce electricitate din arderea gazelor.
ALRO Contractul a fost subiectul unui scandal între Guvern şi Preşedinţie în urmă cu trei ani pe tema energiei ieftine furnizate de Hidroelectrica. A fost reziliat în toamna lui 2005, Alro preluånd practic energia hidro negociată de Energy Holding.
OLTCHIM La începutul lui 2008, combinatul a reziliat contractul cu Energy Holding, furnizorul fiind înlocuit cu Electrica.