Guvernul se reuneşte astăzi, în şedinţă extraordinară, pentru a analiza un proiect de lege privind liberalizarea preţului la energia electrică.
„Vom avea vineri o şedinţă de guvern în care vom analiza Legea energiei electrice, în care va exista un capitol în care vom preciza data la care se va face liberalizarea preţurilor la energia electrică, 31 decembrie 2013 pentru consumatorii non-casnici şi 31 decembrie 2017 pentru cei casnici. Procentul de creştere nu este prevăzut în lege”, a afirmat ministrul Economiei, Lucian Bode. Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu subliniase deja importanţa acestor reglementări care urmează să fie propuse de Guvern Parlamentului. „Vineri, într-o şedinţă de guvern extraordinară, urmează să discutăm proiectul de lege – evident pentru a-l avansa spre Parlament – pentru pachetul 3- energie. Ceea ce intră în interiorul acestei iniţiative legislative este crucial, important pentru toată România”, spunea premierul Mihai-Răzvan Ungureanu.
În acest context, şeful Guvernului a precizat că i-a telefonat şi preşedintelui PSD, Victor Ponta, pentru a discuta posibilitatea ca parlamentarii Opoziţiei să revină la lucrările Legislativului, în vederea dezbaterii priorităţilor legislative ale Executivului, inclusiv legislaţia privind energia. „Mi se pare nu doar corect etic, mi se pare corect politic ca în dezbaterea legii care vizează pachetul 3-energie să fie prezentă şi Opoziţia şi Puterea. (…) Acum mă va ierta domnul preşedinte Ponta şi vă fac o confidenţă, chiar dacă nu am avut această înţelegere cu domnia sa, noi ne-am auzit la telefon şi în această după-amiază. A fost un telefon pe care am considerat că este normal să-l dau. (…) Este vorba de nevoia de a ne întâlni pentru a discuta priorităţile legislative esenţiale care ne aşteaptă pe perioada care urmează, între care, de exemplu, pachetul 3-energie, despre care i-am spus”, a afirmat Ungureanu.
România trebuie să adopte pachetul de legi pentru energie, care conţine directivele privind energia electrică şi gazele naturale şi este obligatoriu la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care Comisia Europeană a trimis, pe 27 februarie, ţării noastre şi altor 7 state membre UE avize motivate (a doua etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar) pentru faptul că nu au informat Executivul UE cu privire la adoptarea măsurilor de transpunere a acestor directive. Directivele, care fac parte din cadrul celui de-al treilea pachet legislativ, ar fi trebuit transpuse de către statele membre în legislaţia naţională până la data de 3 martie 2011, termenul fiind prelungit ulterior de Comisia Europeană până în toamna anului trecut.
Pachetul legislativ conţine două directive (pentru electricitate şi gaze naturale) şi trei regulamente (pentru transportul gazelor, pentru interconectarea sistemelor transfrontaliere de electricitate şi pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Cooperarea Reglementatorilor din Energie). Setul de acte normative a fost aprobat de Parlamentul European în vara anului 2009 şi a intrat în vigoare în acelaşi an, la 3 septembrie. Din acel moment, statele membre au avut la dispoziţie 18 luni pentru preluarea directivelor în propria legislaţie.
În România, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Ministerul Economiei au lansat în dezbatere publică, la începutul lunii martie 2011, două proiecte de modificare a Legii energiei şi a Legii gazelor, pentru preluarea directivelor din pachetul trei. Una dintre principalele modificări este apariţia termenului de „clienţi vulnerabili”, aceştia fiind consumatorii casnici şi cei care furnizează servicii sociale esenţiale. În proiect este prevăzut şi faptul că ANRE va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate pentru toate categoriile de clienţi, cu excepţia celor vulnerabili.
Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amânată cu doi ani şi se va încheia în 2017 şi nu în 2015, cum se anunţase iniţial, au declarat, la începutul lunii februarie, reprezentanţii Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, liberalizarea fiind un efect al transpunerii directivelor. La electricitate, pentru consumatorii industriali, procesul va începe în lunile următoare, iar pentru consumatorii casnici procesul va fi mult mai gradual, într-un calendar care va începe în 2013. De asemenea, odată cu preluarea în legislaţia naţională a acestor directive, ANRE va redeveni independentă din punct de vedere financiar.
În propunerea pentru modificarea legislaţiei este preluată şi obligativitatea de a separa activităţile din domeniul gazelor şi al electricităţii, astfel încât transportatorii să nu poată realiza activităţi de comercializare. Ceilalţi operatori din piaţă, distribuitorii şi furnizorii, pot deţine ambele activităţi, însă contabilitatea trebuie ţinută separat.
Sursa: Agerpres