Anunţul privind noul premier vine după ce şapte partide politice din Belgia au reuşit să ajungă la un acord de principiu asupra formării unui guvern de coaliţie, la 16 luni după alegerile parlamentare, conform agerpres.ro

Din noua coaliţie – poreclită „Vivaldi”, după compozitorul celebrelor „Patru anotimpuri” – vor face parte ecologiştii, liberalii şi social-democraţii atât flamanzi, cât şi valoni şi creştin-democraţii flamanzi. Cele şapte partide au obţinut împreună 53,4% din voturi la alegerile legislative din mai 2019.

Alexander De Croo, care a fost ministru de finanţe în echipa guvernamentală în exerciţiu, era considerat favorit pentru postul de premier.

Prezenţa unui flamand la şefia guvernului belgian, o premieră din 2011, compensează faptul că noul guvern va fi minoritar în grupul deputaţilor neerlandofoni.

De Croo (44 de ani) îi succede în fruntea guvernului liberalei francofone Sophie Wilmes, prima femeie care a devenit premier în Belgia şi care deţinea această funcţie din octombrie 2019.

Noul premier urma să depună joi dimineaţa jurământul în faţa regelui Philippe, pentru a-şi prelua oficial funcţia.

Purtarea măștii în spaţii deschise nu va mai fi obligatorie în Belgia

Chiar dacă numărul de cazuri de coronavirus este în creştere, Belgia a anunţat relaxarea unor măsuri anti-COVID. Printre măsurile respective se află cea a autoizolării, fiind redusă la șapte zile. De asemenea, purtarea măştilor în spaţii deschise nu va mai fi obligatorie.

Perioada de carantină voluntară va scădea de la 1 octombrie, iar măştile vor fi în continuare obligatorii în magazine, cinematografe, mijloacele de transport în comun şi pe străzile aglomerate, a transmis premierul Sophie Wilmes, conform sursei menționate.

„Portul măştii este foarte important în gestionarea epidemiei. Cu toate acestea, nu are rost să îl impune peste tot, în permanenţă”, a transmis aceasta.

Trebuie menționat că până acum măştile erau obligatorii şi în aer liber la Bruxelles şi în alte câteva oraşe.

De asemenea, în ultima săptămână, în Belgia s-a înregistrat o medie zilnică de 1.374 de cazuri noi, la o populaţie de 11 milioane. La începutul lui iulie, se raportau doar 80 de cazuri pe zi. În total, în ţară au murit aproape 10.000 de bolnavi de COVID-19, unul din cele mai grave bilanţuri din lume, raportat la numărul de locuitori.

„Situaţia epidemiologică nu evolează favorabil”, a spus Wilmes. Cu toate acestea, restricţiile nu se înăspresc, aşa cum se întâmplă în alte ţări, cum ar fi Regatul Unit, unde s-a anunţat marţi că noile măsuri, mai severe, vor rămâne probabil în vigoare şase luni. Belgienii vor avea în continuare acces la evenimente cu 200 de participanţi în spaţii închise sau 400 în aer liber şi se vor putea întâlni în grupuri de până la şase persoane fără măsuri de distanţare.

Belgia a aplicat interdicţii de circulaţie din 18 martie. În capitala Bruxelles se află sedii ale NATO şi ale Uniunii Europene.