Mircea Roșca scapă de acuzațiile de corupție
Mircea Roșca scapă de acuzațiile de corupție! Apelurile formulate de DNA și de deputatul liberal au fost respinse de către judecători. Astfel, se menține decizia instanței de fond din februarie 2023, prin care s-a dispus încetarea procesului penal împotriva lui deputatului PNL pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.
Deputatul liberal a beneficiat de o decizie a Curții Constituționale din mai 2022 privind prescrierea faptelor.
De asemenea, ceilalți inculpați din dosar, printre care Adrian Rotilă (administrator al SC Adliv Termo SRL și fost administrator al SC Stanevip SRL), Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achiziții al Spitalului Județean de Urgență Ploiești), Gabriel Stelian Popescu (consilier local al orașului Azuga) și Diana Camelia Dumbravă (fost secretar al orașului Azuga), au fost exonerați de acuzații.
Consiliul Județean Prahova și RAAPPS – Sucursala pentru Reprezentare și Protocol Sinaia au refuzat să se constituie părți civile pentru recuperarea prejudiciului. În cazul prescrierii faptelor, inculpații nu mai pot fi trași la răspundere pentru fapte penale, însă instanțele pot recupera prejudiciile.
Dosarul a fost afectat de întârzieri procedurale, inclusiv de decizii ale Curții Constituționale. În februarie 2018, Mircea Roșca a fost condamnat în primă instanță, alături de o parte dintre inculpați, la pedepse cu suspendare. Ulterior, la judecarea apelului, condamnările au fost anulate, pe motivul lipsei completurilor specializate la Instanța Supremă.
Deputatul PNL a fost acuzat de trafic de influență
Potrivit DNA, în anul 2011, în calitate de vicepreședinte al PNL Prahova, Mircea Roșca a pretins de la un denunțător (administrator de firmă) suma de 20.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra președintelui din acea perioadă al PNL Azuga, Gabriel Popescu, și, prin acesta, asupra celorlalți membri ai Consiliului Local Azuga și a factorilor decizionali din cadrul Primăriei Azuga.
„Între 2011 – 2014, Mircea Roşca a primit de la Adrian Rotilă (vărul său primar) bani şi alte foloase (construcţii în valoare de peste 35.000 lei, folosinţa auto marca Audi A8 – contravaloare rate leasing plătite în sumă de peste 115.000 lei şi alte bunuri în valoare de peste 403.000 lei), în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova (Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) asupra cărora avea influenţă prin prisma calităţilor pe care le-a deţinut în mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale şi centrale şi la nivel politic (consilier judeţean, vicepreşedinte/preşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, director la SC Hidro Prahova SA – Sucursala Sinaia, vicepreşedinte al CJ Prahova, deputat), în vederea atribuirii către societăţile deţinute de acesta a unor contracte de achiziţii publice”, mai spun procurorii.
În aceeași perioadă, Mircea Roșca a influențat factorii de decizie din patru instituții – Strâmbeanu, Semcu, David, Savu – pentru a încheia mai multe contracte de achiziție publică cu firmele administrate de vărul său. Aceste contracte implicau furnizarea de produse alimentare, deși firmele respective nu erau autorizate în acest sens, activitatea lor fiind destinată fabricării elementelor de dulgherie și tâmplărie pentru construcții, precum și execuția de lucrări.
DNA a subliniat că încheierea acestor contracte s-a realizat prin nerespectarea prevederilor legale, implicându-i pe inculpații Rotaru, Fâcă, Șerbănoiu și Malea. Această acțiune a condus la prejudicierea entităților publice astfel:
- Spitalul Judeţean de Urgenţă – cu peste 96.000 lei;
- Consiliul Judeţean – cu aproximativ 69.000 lei;
- DGASPC Centrul Călineşti – cu peste 47.000 lei;
- RAAPPS Sucursala Sinaia – cu aproximativ 2.800 de lei.
„Aceste sume reprezintă valorile plătite în plus faţă de preţul pieţei pentru produsele alimentare furnizate de SC Adliv Termo SRL Comarnic, respectiv contravaloarea cantităţilor de materiale decontate şi nepuse în operă de către SC Stanevip SRL şi, totodată, obţinerea de către cele două societăţi a unor foloase necuvenite.
În cauză s-a mai reţinut că Rotilă, în calitate de administrator al SC Adliv Termo – societate aflată în derularea unor relaţii comerciale cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti (către care livra produse alimentare), a remis mai multe bunuri şi foloase materiale managerului unităţii sanitare, Adrian Strâmbeanu (un miel în perioada Sărbătorilor Pascale din anul 2013 şi o sabie de colecţie în vara aceluiaşi an – estimate de organele judiciare la valoarea minimală de 299 lei), cât şi angajatului care avea ca atribuţii organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie publică câştigate de firma sa – Marian Rotaru (o uşă din tâmplărie termopan în toamna anului 2013, o masă cu banchete din lemn – pentru grădină şi o umbrelă pliabilă, cu aceeaşi destinaţie în primăvara anului 2014, două excursii în Delta Dunării în vara anilor 2013 şi 2014 – estimate de organele judiciare la valoarea minimală de 2.991 lei), pentru ca aceştia, contrar îndatoririlor de serviciu, să faciliteze continuarea livrărilor efectuate de firmă către respectiva instituţie, prin nerespectarea procedurilor de achiziţie publică”, susţin anchetatorii.