Noile autorităţi de la Tripoli sunt dispuse să achite o parte a datoriei, dar mai întâi doresc să verifice dacă tarifele pretinse de spitalele şi hotelurile din Grecia sunt corecte.

"Noi în mare recunoaştem datoria totală de aproximativ 150 de milioane de euro faţă de organizaţiile, unităţile medicale şi hoteluri, precum şi faţă de două agenţii de turism. Acestea s-au ocupat de circa 5.500 de răniţi", a declarat agenţiei menţionate de presă însărcinatul cu afaceri al Libiei la Atena. El a indicat că în prezent în Grecia se află între 300 şi 500 de libieni.

Potrivit Asociaţiei de hoteluri din regiunea centrală Attica, libienii ar datora numai hotelurilor din Atena circa 17 milioane de euro, la Salonic această cifră se ridică la 9,5 milioane de euro.

În acest sens, Ana citează declaraţiile unor proprietari de hoteluri care susţin că sunt pe punctul unui colaps financiar din cauza neplăţii facturilor de către foştii rebeli libieni.

Ambasada Libiei la Atena a trimis spitalelor şi hotelurilor un formular special, în care a cerut să fie descris în detaliu natura fiecărui serviciu şi costul acestuia. După aceasta urmează ca datele să fie trimise guvernului de la Tripoli. Autorităţile libiene şi-au exprimat deja nemulţumirea faţă de preţul prea ridicat al unor servicii, evocând că un singur cabinet stomatologic a pretins 800.000 de euro pentru tratamentul a 250 de cetăţeni din Libia.