Autorităţile libiene au sechestrat două petroliere străine în largul coastelor vestice ale ţării pentru încărcare ilegală cu carburant, iar echipajele lor au fost reţinute şi încarcerate sâmbătă la Tripoli, potrivit unui purtător de cuvânt al Marinei, transmite AFP.
Cele două petroliere se aflau în largul oraşului portuar Zuwarah, la aproape 160 de kilometri vest de Tripoli, când o patrulă a Marinei libiene le-a interceptat în cursul nopţii de joi spre vineri.
‘Garda de coastă libiană a abordat vineri cele două tancuri petroliere, unul sub pavilion ucrainean, Ruta, iar celălalt, Stark, sub pavilion congolez, în timp ce se aflau la doi kilometri în largul localităţii Sidi Said, la vest de portul Zuwarah’, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Marinei libiene, generalul Ayub Qassem.
‘La bordul vasului Ruta se aflau 14 ucraineni, iar la bordul lui Stark şase dintre cei nouă membri ai echipajului (patru turci şi doi georgieni)’, a precizat generalul Qassem. ‘Trei membri ai echipajului de pe Stark au reuşit să fugă la Zuwarah’, a adăugat el.
‘Paza de coastă le-a supravegheat de la distanţă şi a aşteptat dimineaţa zilei de vineri pentru a acţiona’, a explicat purtătorul de cuvânt.
Potrivit generalului Qassem, traficanţii, puternic înarmaţi şi la bordul unor mici ambarcaţiuni care supravegheau încărcarea, au opus o rezistenţă serioasă, însă cele două vase au fost sechestrate în cele din urmă de autorităţile libiene, ‘după un schimb de focuri ce a durat peste trei ore’.
În repetate rânduri, ‘ambarcaţiuni cu indivizi înarmaţi au revenit la locul incidentului (…) şi au deschis focul asupra gărzii de coastă’, utilizând puşti Kalaşnikov şi mitraliere de calibru greu 14,5 milimetri.
În momentul reţinerii, Ruta îşi încărcase cisternele – circa 3.300 de tone -, în timp ce Stark, cu o capacitate de transport de 1.236 de tone, era pe punctul de a începe încărcarea atunci când garda de coastă a apărut.
Echipajele de pe cele două vase remorcate la Tripoli vor fi audiate de procurorul general.
Pradă haosului politic şi în ce priveşte securitatea după prăbuşirea regimului fostului dictator Muammar Gaddafi în 2011, Libia este un adăpost pentru traficanţi şi orice marfă, mai ales cea subvenţionată cum sunt carburanţii, le aduc venituri importante contrabandiştilor. AGERPRES