În fiecare an, România obţine în jur de 20 de locuri pentru elevi la licee din Europa, Statele Unite şi Japonia, prin Programul de Liceu Public (PLP), al IEC. Alte ţări europene, dar şi Brazilia, Japonia sau Marea Britanie îşi acordă fiecare între ele, până la 8.000 de locuri, în acelaşi program. Anul acesta, României i-au fost alocate doar 12 locuri la licee din Europa, două pentru Japonia şi cinci pentru SUA. Locurile pentru Marea Britanie s-au epuizat pentru anul acesta, iar pentru Japonia s-au epuizat de pe acum, pentru anul 2013.
"Este vorba despre programe subvenţionate de statele respective, care oferă locuri în fiecare an", spune directorul de programe IEC. Pentru a fi admişi, candidaţii trebuie să susţină un test de limbă engleză şi un interviu în faţa comisiei IEC. Taxa de înscriere în program și de susținere a testului de limbă engleză este de 200 de euro.
Costurile sunt în general de până în 8.000 de euro și acoperă școlarizarea pe timp de un an, cazarea, asigurare medicală, rapoartele școlare și taxa de interviu și testare. Suma nu acoperă banii de buzunar, costul transportului în țara respectivă, excursiile organizate de școală și biletul de avion dus-întors.
International Education Center este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, activa în domeniul educaţional din anul 2001, care promovează mobilitatea educaţională pentru elevi, studenţi şi absolvenţi. IEC este o organizaţie membra a Asociaţiei Europene de Educaţie Internatională şi a Asociatiei de Educatie Internaţională din America de Nord.