In paralel, postul Realitatea TV ma ameninta cu un proces pentru daune de imagine. In aceasta eventualitate, mi-am luat masuri, avand sprijinul avocatului Valeriu Stoica.
Capital: Intentionati sa intrati in politica?
Rasvan Popescu: In acest moment nu am o astfel de intentie. Nu este un secret ca am fost secretar de stat liberal. Numai ca, din 1999, nu mai am aceasta calitate de membru de partid. Atunci am fost transferat de la Guvern la Presedintie, unde legea te oprea sa ai calitatea de membru de partid. PNL va trimite oficial lui Ralu Filip confirmarea faptului ca nu mai sunt membru si nici nu particip la sedintele partidului.
Capital: Cum comentati faptul ca Ralu Filip spune ca ganditi in termeni politici?
Rasvan Popescu: In chestiuni tehnice, cand este vorba despre protectia minorilor si despre publicitate, nu am fundamental alta opinie decat ceilalti. In chestiuni politice, se cunoaste cine te-a trimis in Consiliu, pentru ca oamenii devin brusc partizani. Este o oarecare ipocrizie sa poti sa crezi ca o data ajuns in CNA, desemnat printr-un mecanism politic, ajungi sa nu-i reprezinti pe cei care te-au trimis aici si sa fii complet „decolorat”.
Capital: Ati spus ca acordarea licentelor pentru Realitatea TV a fost o comanda politica. Ce argumente aveti?
Rasvan Popescu: Eu nu am formulat problema in acesti termeni. Eu am vorbit de un concurs distorsionat in care, in mod surprinzator pentru mine, un post cu indici de performanta mai modesti decat alti competitori a iesit campion la mare distanta.
Capital: Poate a avut oferte mai bune…
Rasvan Popescu: Este discutabil. De exemplu, un post de calibrul Antenei 1 a avut oferte de doua ore de program local. Realitatea a promis sapte ore. Practica din CNA ne arata ca toate posturile mari si-au redus in timp programele locale, pentru ca acestea nu au putut fi sustinute din veniturile de publicitate atrase din orasele respective. Problema nu este oferta, ci credibilitatea ofertei.
Capital: Dar Realitatea TV poate va face tot ceea ce a promis!
Rasvan Popescu: Cred ca anumite lucruri trebuie privite cu oarecare circumspectie. Un exemplu: Realitatea FM emite un program catre un satelit de unde nu stiu cine il coboara. Sa zicem ca exista undeva un radio care il preia. Nu putem vorbi de performanta in domeniu. Putem vorbi de un inceput. In mod firesc, cel mai bun trebuie sa castige, altfel trebuie sa adopti o strategie publica in care sa spui ca eu nu dau celui mai bun, ci unuia mai slab, pentru ca vreau sa incurajez un anumit tip de post.
Capital: Care au fost criteriile de departajare ale concursului?
Rasvan Popescu: Dupa parerea mea, criteriile sunt destul de labile. Este vina CNA ca nu reuseste sa publice niste criterii pe care sa le respecte in mod transparent. In anumite localitati s-a invocat faptul ca trebuie sa acordam licenta unui post local. In alte localitati, a castigat o retea in fata unui post local. N-a avut importanta ca in Ploiesti exista o societate aproape gata de emisie, cu investitie americana. A castigat un post din Campina. In anumite situatii, cred ca au fost criterii politice, altfel nu se explica.
Capital: Concret, spuneti-ne o astfel de situatie!
Rasvan Popescu: O societate din Brasov cu putina experienta radio, Nova Press, in care pot fi identificate interesele unui parlamentar PSD, a obtinut patru licente. O alta retea, Mix FM, care are actionar un om politic liberal, nu a obtinut nici una. Eu nu spun ca Nova Press nu ar fi trebuit sa castige, dar situatia trebuia sa fie mai echilibrata, macar 2-2, nu 4-0.t

Ralu Filip
Capital: Il dati in judecata pe Rasvan Popescu?
Ralu Filip: Ar fi o greseala din partea mea sa aleg aceasta varianta. Faptul ca Rasvan Popescu a sugerat in presa ca noi stiam ca Realitatea TV va fi vanduta si de aceea a obtinut frecventele nu este adevarat. Dimpotriva, Silviu Prigoana (patronul Realitatea TV – nota. red.) a spus in fata noastra ca este actionar 100% si ca deocamdata nu intentioneaza sa vanda.
Capital: V-a mintit Slviu Prigoana? (la cateva zile dupa concurs, 55% din actiunile Realitatea TV au fost cesionate catre Bluelink Comunicazioni – nota red.)
Ralu Filip: Poate a mintit Silviu Prigoana, dar nu am mintit noi. Rasvan Popescu sugera ca noi stiam si intentionat am acordat frecventele ca sa-i umflam pretul. In primul rand, nu stiam. In al doilea rand, nu a fost vandut postul, au fost cesionate 55% din actiuni. In al treilea rand, nu prea are cum sa-i creasca pretul, pentru ca licentele obtinute trebuie operate si sunt necesare investitii importante.
Capital: De ce ati spus despre Rasvan Popescu ca gandeste in termeni politici?
Ralu Filip: Aprecierile sale la adresa unor programe sunt generate in primul rand de atentia acordata Opozitiei si nu privesc programele in ansamblul lor sau gradul de satisfactie a publicului. Pe langa asta, nu mai e pentru nimeni un secret ca si-ar dori sa candideze si m-am gandit ca si acesta ar putea fi un motiv. Eu nu m-am gandit sa intru in politica.
Capital: Dupa concurs, au aparut acuzatii ca acordarea licentelor a fost o comanda politica. Cum comentati?
Ralu Filip: Realitatea a avut cea mai buna oferta si a concurat la toate licentele de televiziune. La Craiova, de exemplu, Antena 1 a concurat pentru licenta, dar a fost preferata Realitatea. Antena 1 a mai avut acolo o licenta, dar a pierdut-o pentru ca n-a operat-o. In alte cazuri, Antena 1 avea doar programe retransmise. Pe de alta parte, legea spune sa facem in asa fel incat sa stabilim un echilibru intre competitori si sa impiedicam concentrarea de forte. In ceea ce priveste programul local, Realitatea s-a obligat la cel putin patru ore de program local, mai mult decat au oferit ceilalti. Avem linistea ca daca postul nu opereaza licentele, le va pierde si le vom putea scoate iar la concurs.
Capital: Prin acordarea unui numar important de licente, CNA a ajutat la crearea unei structuri media. Nu vi se pare ciudat ca imediat dupa concurs Realitatea a fost vanduta?
Ralu Filip: Nu, pentru ca nu este pentru prima data cand se intampla asta.
Capital: Cum a putut Realitatea FM sa castige licenta radio la Cluj in fata unor concurenti precum Radio XXI sau Radio Delta?
Ralu Filip: A reusit cu un program foarte bun si e singurul care a propus un program in limba maghiara pentru etnia din Cluj. Radio XXI are licente pentru programe locale, dar acum merge numai pe retransmisie. Se spune ca Realitatea FM nu exista. Realitatea face radio din 2001 si are post la Resita.
Capital: Cunoasteti cine este Bluelink Comunicazioni, cumparatorul Realitatii?
Ralu Filip: Nu, nici nu trebuie sa cunosc. O sa ma intereseze cand vor veni actele aici, pentru ca domnul Prigoana trebuie sa notifice schimbarile din actionariat. Voi vedea atunci cine sunt cumparatorii.
Capital: Sunt numeroase voci care spun ca in spatele societatii este PSD.
Ralu Filip: Admitand ca ar fi asa, care e problema?
Capital: Tocmai de aici au pornit acuzatiile de favorizare pe criterii politice.
Ralu Filip: In acest moment, in Romania, cu exceptia PRM, unde nu cunosc, si membrii PSD, si membrii PNL, si oameni apropiati de PD au posturi de radio si televiziune.