Lichiditate mică, preţ instabil

Investitorii au adoptat aceeaşi atitudine prudentă în cazul plasamentelor pe piaţa de acţiuni de la Bucureşti şi în prima săptămână a lunii martie. Lichiditatea tranzacţiilor se menţine la valori minime, ceea ce permite o volatilitate ridicată a cursurilor de tranzacţionare. Investitorii acordă în continuare o atenţie mai ridicată evenimentelor din pieţele externe, în timp ce informaţiile locale nu au forţa de a influenţa preţurile acţiunilor. Chiar dacă

Investitorii au adoptat aceeaşi atitudine prudentă în cazul plasamentelor pe piaţa de acţiuni de la Bucureşti şi în prima săptămână a lunii martie.

Lichiditatea tranzacţiilor se menţine la valori minime, ceea ce permite o volatilitate ridicată a cursurilor de tranzacţionare. Investitorii acordă în continuare o atenţie mai ridicată evenimentelor din pieţele externe, în timp ce informaţiile locale nu au forţa de a influenţa preţurile acţiunilor.

Chiar dacă au avut trei şedinţe de creştere, indicii au înregistrat o scădere în săptămâna 03 – 07 martie de aproximativ două procente, mai afectate fiind titlurile lichide de la bursă; indicele BET C a pierdut ceva mai puţin, respectiv 1,28%.

Dintre componentele indicelui principal, cel mai bine au evoluat acţiunile Turbomecanica, care au reuşit să închidă săptămâna la acelaşi curs de 0,52 lei/acţiune. Atât sectorul bancar, cât şi cel petrolier au înregistrat o evoluţie de consolidare, variaţiile negative fiind între 0,6% şi 1%. În sectorul farmaceutic, reprezentat de Biofarm şi Antibiotice, s-au înregistrat scăderi de 8,3%, respectiv 6,5%. Cele mai afectate acţiuni au fost cele ale Impact Developer & Contractor, cu o scădere de peste nouă procente, până la 0,27 lei.

În sectorul Societăţilor de Investiţii Financiare, doar acţiunile SIF Banat-Crişana au reuşit o închidere pe culoarea verde. Ultima tranzacţie s-a efectuat la 2,8 lei, în creştere săptămânală de 0,36%. La polul opus avem acţiunile SIF Oltenia, care au pierdut 4,5% până la 3,21 lei.

Scăderea cursului pentru SIF5 a fost adusă în special în şedinţa de vineri, după publicarea propunerii de acordare a unui dividend brut de 0,078 lei pe acţiune.

Luna februarie a adus o stabilizare a pieţei bursiere, după corecţia dură înregistrată în prima lună a anului curent. Indicii au încheiat luna cu variaţii mixte şi reduse ca amplitudine: BET şi BET FI au pierdut aproximativ 0,7%, iar indicele general al pieţei, BET C, a câştigat 0,7%.

Din păcate, interesul investitorilor pentru acţiunile listate la bursă a fost extrem de redus, luna februarie fiind cea mai slabă lună după valoarea tranzacţiilor din ultimii trei ani.

Treptat, atenţia se va îndrepta către adunările generale prin care vor fi aprobate datele financiare aferente anului 2007 şi vor fi stabilite obiectivele pentru anul curent. Importante sunt previziunile referitoare la evoluţia cifrei de afaceri şi a profitului, deşi s-a observat că, practic, de foarte puţine ori companiile listate rectifică bugetele de venituri şi cheltuieli, iar rezultatele obţinute înregistrează variaţii extrem de importante faţă de estimări. Interesante sunt şi adunările pentru SIF Moldova şi SIF Banat-Crişana, care supun votului propunerea de majorare a pragului de deţinere şi acordarea de acţiuni gratuite în loc de dividende.