Lichioruri pentru o primăvară timpurie

Aromele crude ale unui nou anotimp plutesc în aer. Merită surprinse în băuturi fine și degustate pe îndelete

Ne apropiem cu pași repezi de luna martie și primele semne ale primăverii și-au făcut deja apariția. Soarele care ne bucură cu prezența lui din când în când are încâ dinți de fierăstrău, însă, până acum, probabil ai avut deja niște momente în care te-ai gândit să renunți la haină și să te bucuri de razele lui din plin. Nimic nu poate fi mai potrivit în astfel de zile decât o băutură ușoară din plante sau fructe care să te încălzească pe dinăuntru și să-ți amintească, cu aromele ei, că primăvara este după colț și căldura soarelui va readuce încet-încet întreaga natură la viață.

Chartreuse este un lichior creat de călugării din ordinul Carthusian în secolul al 18-lea. Este un distilat din 130 de ierburi și poartă numele mănăstirii Chartreuse din regiunea Grenoble. Este dulceag, ușor spicy și poate fi combinat în tot felul de rețete de cocktailuri răcoritoare. Cel verde, ceva mai alcoolizat, poate fi băut cu limonadă, mentă și gheață din belșug. Cel galben, ușor mai dulceag, poate fi băut cu apă tonică, câteva felii de lămâie și gheață.

Campari este o băutură cunoscută deja în întreaga lume. Este obținută prin infuzarea unor ierburi și fructe în alcool și apă. Asemeni altor vermuturi sau lichioruri este produs după o rețetă secretă, ticluită de Gaspare Campari în 1860. Conform celor spuse de producători, rețeta este deținută de atunci și moștenită de o singură persoană, desemnată de boardul companiei.  Acest bitter se bea ca aperitiv, cu sifon și gheață sau cu suc de portocale și este deseori folosit în cocktailuri. Americano este unul dintre cele mai cunoscute și a fost preparat pentru prima dată, se pare, de către Gaspare Campari în barul său din Milano. Rețeta sa este destul de simplă: o parte Campari, o parte vermut dulce, un strop de sifon și o felie de lămâie. Unora le place să bea un Americano ceva mai tare, care se numește Negroni. Rețeta lui este destul de simplă: într-un pahar scurt de bar (Old Fashioned) plin cu gheață, amesteci în părți egale vermut dulce (Martini roșu), Campari și gin. Apoi garnisești cocktailul cu coajă de portocală sau o felie de lămâie. În fine, dacă găzduiești o petrecere și vrei să multumești mai multi invitați dintr-un foc poți să pregătești un punch pe bază de Campari și gin. Rețeta lui este destul de simplu de preparat: amesteci în măsuri egale într-un bol gin, Campari, Saint-Germain, suc de grepfruit roz și suc de lămâie, peste care mai adaugi niște cuburi de gheață când vrei să-l servești. I se spune, deloc întâmplător, “Punch in 15 secunde”.

Italienii au inventat însă și alte bitteruri pe care le numesc generic amaro și le beau mai degrabă la sfârșitul mesei pentru proprietățile lor carminative. Ierburile folosite deseori în combinațiile de amaro sunt anasonul, cardamonul, scorțișoara, coriandrul, eucaliptul, chimenul, gingerul sau rozmarinul. Digestivele tradiționale pe care le găsești în Italia sunt fie mai blânde la gust precum Amaro Averna sau Zedda Piras, fie cu gust pronunțat amar cum este Fernet BrancaCynar sau China. Dacă nu-ți plac cele amare, nici măcar bine răcite, după masă, iată câteva soluții în care poți să le faci ceva mai prietenoase. De pildă Fernetul îl poți amesteca cu rom într-un cocktail care-ți va aduce aminte de Mojito. Într-un shaker pui 2 măsuri mici de rom, o măsură de sirop de agave sau de miere, o măsură de suc de lime și amesteci bine. După ce-l strecori într-un pahar înalt plin cu gheață, adaugi o jumătate de măsură de Fernet si câteva frunze de mentă. O altă rețetă, și mai simplă, care se numește Hanky Panky, sună cam așa: într-un pahar mediu cu gheață amestecă o măsură mare de gin, una de vermut dulce (Martini roșu sau Dubonnet) și o jumătate de măsură de Fernet.

Foarte la modă acum în Statele Unite este Cynarul. Un companion predilect al bourbonului în cocktailuri, însă gustul său special de anghinare îl recomandă pentru tot felul de alte combinații răcoritoare și foarte aromate. Preferatul meu este Bitter Mimosa. Într-un pahar de sampanie pui o jumătate de măsură mică de Cynar și apoi umpli paharul în măsuri egale cu suc de grepfruit roz și spumant. 

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore