Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a explicat sursa blocajului în ceea ce priveşte licitaţia 5G în România. Toate procedurile sunt gata la nivelul ANCOM, spune oficialul, însă Codul comunicaţiilor, trimis la CCR şi întors apoi în Parlament, a amânat întregul calendar.
În acest moment, în România nu pot fi lansate procedurile pentru licitaţia 5G.
Sebastian Burduja: Codul comunicaţiilor s-a întors în Parlament. ANCOM are toate procedurile pregătite
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a indicat vinovatul: lipsa Codului comunicaţiilor.
Oficialul a explicat că acest cod a ajuns la Curtea Constituţională, din cauza unei sesizări depuse cu privire la neconstituţionalitatea acestuia. După publicarea deciziei CCR, Codul comunicaţiilor s-a întors în Parlament şi are şanse mari să fie adoptat.
Însă, în lipsa sa, procedurile privind 5G nu pot fi încă lansate, cu toate că ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) le are pregătite.
„Codul comunicaţiilor, ştiţi bine, a fost sesizat cu privire la neconstituţionalitatea sa la Curtea Constituţională. Curtea a publicat decizia, cred, în 10 iunie.
El s-a întors în Parlament şi a trecut de prima Cameră, cred că este Camera Deputaţilor. Are şanse să treacă şi de Camera decizională.
În lipsa acestui Cod al comunicaţiilor, procedurile nu pot fi lansate. ANCOM le are pregătite, m-am asigurat de acest lucru în discuţiile cu dânşii, dar nu putem să le lansăm până nu ştim exact care este cadrul de reglementare şi acesta este într-adevăr definit de acest Cod al comunicaţiilor”, a declarat, luni, ministrul Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.
O nouă sesizare la CCR pe Codul comunicaţiilor?
Există însă pericolul ca acest cod să ajungă iarăşi pe masa judecătorilor CCR. Există un termen legal care trebuie să treacă până la promulgarea proiectului, interval în care nu poate fi exclusă o nouă sesizare la Curtea Constituţională, afirmă ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Aşteptăm termenul de sesizare, pentru că poate fi din nou sesizată Curtea Constituţională a României.
Deci, este un termen legal care trebuie să treacă până când acest proiect legislativ va fi promulgat. De îndată ce va fi promulgat, noi suntem pregătiţi cu aceste proceduri să poată fi publicat”, a indicat Sebastian Burduja.
Ce se întâmplă cu jalonul din PNRR ce prevedea că licitaţia trebuie demarată până pe 30 iunie?
Ministrul a vorbit şi despre termenul de 30 iunie până la care ar fi trebuit să fie demarată licitaţia 5G, pentru a se îndeplini jalonul din PNRR.
„Rămâne de văzut. Cu siguranţă, pentru cererea de plată aferentă acestui jalon, el va fi îndeplinit fără doar şi poate. (…)
Pentru că este un ecart între cererea de plată, depunerea cererii de plată şi jaloanele aferente Q2-ului. Cum s-a întâmplat şi acum: s-a depus o cerere de plată pentru Q1.
Deci, cererea de plată vine la câteva luni distanţă de aceste jaloane şi în dialogul cu Comisia Europeană, ei ştiu toate aceste aspecte, noi suntem foarte transparenţi şi lucrăm foarte îndeaproape şi le explicăm”, a adăugat oficialul din Guvern.