In urma plangerilor repetate transmise atat de societatile de asigurari, cat si de reprezentantii Colegiului Medicilor, Consiliul Concurentei a transmis o serie de adrese catre Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sanatatii si CNAS, prin care se solicita anularea deciziei care impune medicilor si asistentilor, inclusiv farmacistilor, sa se asigure pe categorii profesionale la o anumita societate de asigurari. In urma acestor adrese, transmise deja, se asteapta o perioada de maximum 30
In urma plangerilor repetate transmise atat de societatile de asigurari, cat si de reprezentantii Colegiului Medicilor, Consiliul Concurentei a transmis o serie de adrese catre Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sanatatii si CNAS, prin care se solicita anularea deciziei care impune medicilor si asistentilor, inclusiv farmacistilor, sa se asigure pe categorii profesionale la o anumita societate de asigurari. In urma acestor adrese, transmise deja, se asteapta o perioada de maximum 30 de zile in care institutiile abilitate sunt obligate sa comunice Consiliului masura luata. Oficialii Consiliului Concurentei au explicat faptul ca aceasta este procedura legala, ei nefiind in masura sa anuleze licitatia organizata de CNAS, licitatie prin care piata raspunderii profesionale a cadrelor medicale (de aproximativ 20 de milioane de euro pe an, exclusiv asistentii sanitari din spitale) a fost practic impartita intre patru societati de asigurari. Consiliul Concurentei a luat decizia de a solicita anularea deciziei pe baza careia a avut loc licitatia deoarece, in urma plangerilor primite, a fost constatata incalcarea articolului 5 din Legea Concurentei, precum si faptul ca decizia luata de CNAS este o masura total anticoncurentiala, mai ales prin faptul ca au fost impuse inclusiv primele de asigurare. De aceeasi parere este si Comisia pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA), care, pe langa faptul ca subliniaza ca la emiterea deciziei in cauza CNAS nu a solicitat si avizul CSA, asa cum au facut si alte institutii care aveau in atributii agrearea sau acreditarea asiguratorilor, arata ca CNAS putea stabili cel mult o limita minima a sumei asigurate. „Astfel, stabilirea sumei asigurate si a nivelului primei de asigurare revenea partilor contractului de asigurare, in virtutea principiului libertatii contractuale, arata Nicolae Crisan, presedintele CSA intr-o adresa trimisa Parlamentului Romaniei.
CNAS a incalcat, prin decizia luata in cazul incheierii asigurarilor de malpraxis, propria ordonanta de functionare, ordonanta privind achizitiile publice, care stabileste anumite criterii obligatorii in organizarea unei licitatii, si bineinteles Legea Concurentei. Practic, printr-un acord tacit, Astra, Allianz, ARDAF si Asirom au acaparat cate un segment de piata bine determinat. Prin aceasta decizie se limiteaza abuziv piata. La toate acestea, CNAS si-a exprimat doar surprinderea fata de aceasta decizie a Consiliului, cu atat mai mult cu cat intre Casa si institutia care reglementeaza mediul concurential exista la ora actuala un schimb de informatii nefinalizat. Mai mult, CNAS recunoaste existenta a nenumarate litigii existente la ora actuala intre Casa si diversi contestatari ai licitatiei, dar este de parere ca instanta este cea care trebuie sa se pronunte.
Reversul medaliei: 10% din cifra de afaceri
-Consiliul Concurentei a transmis adrese catre institutiile abilitate pentru a anula licitatia organizata de CNAS pentru incheierea asigurarilor de raspundere profesionala a cadrelor medicale.
-Daca se va constata ca intre cele patru societati de asigurari castigatoare ale licitatiei a existat o intelegere, Consiliul Concurentei va da ordin de investigatii, in urma caruia societatile de asigurari sunt pasibile de penalizari care merg de la minimum cinci milioane de lei la 10% din cifra de afaceri a societatii. Cu toate acestea, cele patru societati care au riscat nu au de ce sa se planga. Doar ca isi vor injumatati castigul din malpraxis prin plata amenzii. La o cifra de afaceri de 24,4 milioane de euro, amenda este de 2,4 milioane, iar castigul estimat la cel putin patru milioane de euro.