Licitaţiile ocolesc Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP) pentru ca legăturile dubioase dintre câştigători şi contractanţi să nu iasă la iveală.

Reconstruirea stadionului „Lia Manoliu“ costă cu cincizeci de milioane de euro mai mult decât cel din Frankfurt, cu care ar fi trebuit să semene, dar care este mai mare decât cel din Bucureşti. Reabilitarea celor trei kilometri ai şoselei Gheorghe Ionescu Siseşti – Ion Ionescu de la Brad, aflată în administrarea Primăriei Capitalei, este mai scumpă decât construcţia aceluiaşi număr de kilometri din noua autostrada Bechtel. La Constanţa, primăria atribuie contracte de publicitate pe patru ani, în valoare de un milion de euro, firmei fratelui preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, apropiat al primarului Radu Mazăre, iar la Sibiu, cu bani publici, se întreţin baraje care nu au fost construite încă. În schimb, la Craiova, primarul s-a hotărât să achiziţioneze cu bani publici aranjamente florale, coroane de flori şi buchete. Persoana fizică Silvia Rădoi câştigă licitaţie după licitaţie în faţa concurenţei – Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public, aflată în subordinea primăriei şi care deţine sere pe domeniul public.

Stadionul minune

158-29992-capital04.jpgAcestea sunt câteva dintre cazurile relevate de un studiu recent lansat de Institutul de Politici Publice (IPP) privind transparenţa procesului de achiziţii publice în administraţia locală. Studiul IPP subliniază şi legăturile de interese dintre câştigătorul licitaţiei privind reabilitarea stadionului „Lia Manoliu“, consorţiul Max Boegl&Astaldi, şi fostul primar al Capitalei, actualul ministru al economiei, Adriean Videanu.

„Atât Max Boegl, cât şi Astaldi au câştigat contracte uriaşe pentru infrastructură în România, dar execuţia lucrărilor s-a lăsat cu scandal, un exemplu fiind autostrada Bucureşti-Constanţa. Compania Max Boegl este strâns le­gată de ministrul economiei, Adriean Videanu, la acea dată primar general al Bucureştiului. Printre companiile la care firma Max Boegl deţine acţiuni se numără şi Boegl Bog`art, unde are 50%. Cealaltă jumătate o deţine Raul Doicescu (prieten şi partener de afaceri al lui Adriean Videanu) prin firma Bog`Art, şi ea implicată în diverse scandaluri“, spune Adrian Mogoş, autorul studiului de caz. Acesta precizează că suma totală aprobată de actualul Consiliu General al Municipiului Bucureşti, în administrarea căruia se află stadionul, este de 176,3 milioane de euro, mai mare decât cea prevăzută în contract (143 de milioane de euro), iar suprafaţa construită s-a micşorat odată cu creşterea sumei alocate.

Recent, Guvernul a decis să monitorizeze licitaţiile publice, după ce a constatat că doar 2% din acestea s-au desfăşurat prin sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP – www.e-licitatie.ro), menit să confere transparenţă şi accesibilitate.

Valoarea extrem de redusă a licitaţiilor desfăşurate prin SEAP ne-a fost confirmată de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI) din subordinea Ministerului Comunicaţiilor. Valoarea contractelor atribuite în 2008 prin utilizarea mijloacelor electronice a fost de 1.201.973.289 lei. Datele sunt extrase din anunţuri de atribuire publicate până la data de 6 mai 2009.

158-29991-04_elenaiorga_19_rp.jpgPrimăria Constanţa refuză să răspundă cum a cheltuit banii publici. Executorii vor pune în aplicare hotărârea instanţei.
Elena Iorga, director programe, IPP

1,2 mld. de lei, adică doar 2% din totalul valorii contractelor atribuite prin licitaţii publice, s-au derulat prin sistemul electronic