Licoarea considerată o băutură sfântă. 8 lucruri mai puțin știute despre istoria vinului

vin, restaurant

SURSA FOTO: Dreamstime

8 lucruri mai puțin știute despre istoria vinului. Vinul este băutura care a cucerit lumea rapid, având o istorie fascinantă. Fiind una dintre cele mai populare băuturi din lume, vinul se mândrește cu vechimea sa, având o importanță simbolică. De fapt, a fost în centrul multor ceremonii religioase timp de mii de ani.

8 lucruri mai puțin știute despre istoria vinului

8 lucruri mai puțin știute despre istoria vinului. Vinul este băutura care a cucerit lumea rapid, având o istorie fascinantă. Fiind una dintre cele mai populare băuturi din lume, vinul se mândrește cu vechimea sa, având o importanță simbolică. De fapt, a fost în centrul multor ceremonii religioase timp de mii de ani.

Prin urmare, nu este surprinzător că numele său sună cam la fel în majoritatea limbilor lumii. Cuvântul englezesc „vin” provine din cuvântul latin vinum, amintindu-ne de importanța sa primordială în viața de zi cu zi a celor din Imperiul Roman, care au pus bazele culturii moderne a vinului și a industriei vinului. Cu toate acestea, vinul are o istorie mult mai veche, apărând cu sute de ani înaintea Imperiului Roman, potrivit The Collector.

1. Istoria vinului nu a început în Europa, ci în Asia

Ca și cafeaua, o altă băutură populară care a remodelat lumea, istoria vinului nu îşi are originea în Europa. Dovezile arheologice indică faptul că vinul a fost produs pentru prima dată în China, în jurul anului 9000 î.Hr. Cu toate acestea, era mult diferită de băutura de astăzi, deoarece vinul din China antică era făcut din struguri, orez fermentat și miere.

Două mii de ani mai târziu, semințele a ceea ce a devenit tradiția europeană a vinificației au început să crească în vestul Asiei, mai exact în Iran. În ceea ce privește Europa, primele dovezi ale apariției strugurilor pentru vin provin din Caucazul de Sud, zona ocupată de Armenia și Georgia de astăzi.

În 2016, arheologii au descoperit cea mai veche cramă din lume din Armenia, care datează din 4100 î.Hr. Printre materialele găsite într-o peșteră s-au numărat un vas și o ceașcă de băut, o ceașcă de struguri și borcane de fermentare. Sucul de struguri obținut din Vitis vinifera, a fost îngropat sub pământ pentru iarnă, permițându-i să fermenteze și să producă vin.

Potrivit cercetărilor, produsul final a fost un vin roșu nefiltrat și ar fi avut gust de Merlot. Acest vin din Armenia a fost prima băutură despre care se știe că era folosită la ceremoniile religioase, peștera fiind cândva un loc de înmormântare.

2. Vinul era băutura faraonilor și a zeilor

Vinul a intrat în istorie în Egiptul antic, în mileniul III î.Hr. Cu toate acestea, în timp ce picturile rupestre arată oameni care recoltează struguri și beau lichidul roșu, o altă băutură – berea – era preferată în locul vinului. Vinul a rămas băutura faraonilor și a elitelor, devenind un simbol al statului și, în consecință, o băutură folosită în ceremoniile religioase.

Datorită culorii sale roșii, egiptenii antici credeau că vinul seamănă cu sângele. Astfel, vinul a fost legat de mitul lui Osiris, perceput ca sângele zeului învierii. În plus, descoperirile arheologice sugerează că vinul a fost folosit în ceremoniile de înmormântare și în scopuri medicale. Ei au contribuit, de asemenea, la răspândirea culturii vinului spre nord, spre Palestina.

Evreii au început să facă vin, făcându-l o parte esențială a ceremoniilor. Se pare că Noe, personajul biblic care și-a construit celebra Arcă, a fost și unul dintre primii viticultori cunoscuți din istorie.

SURSA FOTO: Dreamstime

3. Grecii au perfecționat licoarea și au dus la răspândirea ei

Fenicienii au devenit jucători-cheie în comerțul cu vin, răspândind strugurii în Marea Mediterană. Cu toate acestea,cele mai vechi dovezi ale vinului din regiune provin din mormintele minoice din Creta, datând din anii 3000 – 2000 î.Hr.

În secolele care au urmat, grecii au perfecționat băutura și au făcut vinul disponibil pe scară largă. Nemaifiind limitat la clasele superioare, vinul reflecta democrația Greciei antice. A devenit un element de bază al vieții de zi cu zi, pentru toată lumea, de la regi la oamenii de rând, chiar și la sclavi.

Grecia antică a fost primul loc în care au apărut diferite regiuni producătoare de vin. A fost și primul loc în care vinul a devenit un element esențial în dezbaterile intelectuale. Filosofii beau vin pentru claritatea minții. Cu toate acestea, grecii antici nu au băut vin simplu, ci îl amestecau cu apă. De fapt, beția era descurajată.

4. Cultul vinului a devenit o mare afacere

Vinul era atât de iubit în Grecia Antică încât avea propria sa zeitate. Dionisos, cunoscut sub numele de Bacchus, era zeul vinului, viticulturii, livezilor, fructelor și vegetației. Potrivit legendei, Dionisos a făcut ca vinul, cunoscut ca „licoarea zeilor”, să fie disponibil tuturor.

Vechii greci organizau ceremonii religioase în onoarea lui Dionisos. Cunoscute sub numele de „Serbările Dionisiace”, ele ofereau anticilor o scuză pentru a se elibera de constrângerile societății. Pentru o scurtă perioadă de timp, femeile, sclavii și chiar prizonierii au putut experimenta libertatea cetățeanului obișnuit.

5. Vinul a cucerit Europa sub stindardul Romei

La fel ca fenicienii, corăbiile grecești transportau viță de vie. Au introdus strugurii Vitis vinifera în zonele nou colonizate, inclusiv în Sicilia, înainte de a se îndrepta spre Roma. Pe la jumătate secolului al II-lea î.Hr., romanii au preluat torța de la greci, făcând din vin partea centrală a culturii lor.

În plus, au perfecţionat procesul de viticultură, inventând butoaiele de lemn şi alte tehnici, care i-au ajutat să producă mai mult într-un ritm mai rapid şi cu costuri mai mici. Ambalat în amfore mari, vinul a călătorit prin Marea Mediterană (și mai departe, în Africa, India și China) în cala navelor comerciale romane.

6. Vinul este considerat o băutură sfântă datorită Sângelui lui Iisus Hristos

În anul 312 d. Hr., creștinismul a devenit religie oficială sub împăratul Constantin cel Mare, iar până în anul 380 d. Hr. a devenit religie de stat. Noua religie a îmbrățișat vinul, băutură care a jucat un rol important în Biblie și în viața Mântuitorului Iisus Hristos.

Prima minune a lui Iisus a fost transformarea celor unor butoaie cu apă, în vin, la nunta din Cana Galileii. Mai mult, Iisus Hristos a preschimbat vinul în Sângele Său, la Cina cea de Taină, transformându-l în Euharistie, iar vinul a început să aibă un rol major în religia creștină. Astăzi, vinul roșu simbolizează sângele lui Iisus Hristos, simbolizând sacrificiul suprem al Mântuitorului pentru întreaga omenire.

Importanța vinului pentru creștinism a determinat atât Biserica Catolică, cât și cea Ortodoxă, să se concentreze pe cultivarea și producția vinului. Călugării din Italia și Franța și cei din Imperiul Bizantin au perfecționat tehnologia vinificației sub privirea grijulie a Sfântului Trifon, patronul viilor.

Dar ascensiunea Islamului și interzicerea consumului de vin în Coran, au condus la retragerea treptată a viticulturii din zonele de est ale fostului Imperiu Roman, limitând consumul de vin la curți, biserici, orașe ale Europei creștine.

SURSA FOTO: Dreamstime

7. Chile a găzduit prima cramă din Lumea Nouă

Deși vikingii au ajuns, probabil, în America de Nord la sfârșitul primului mileniu d.Hr., a fost nevoie de alte patru secole pentru ca europenii să-și stabilească o prezență permanentă în Lumea Nouă.

Primii exploratori și colonizatori din America de Nord și de Sud au adus cu ei arme, germeni și viticultura. Prima cramă din America a fost înființată în Chile, în secolul al XVI-lea. Din Chile, misionarii au călătorit în Argentina. Și azi, aceste două țări sunt renumite pentru soiurile lor regionale de struguri.

În America de Nord, primele încercări de a înființa podgorii au avut loc în Florida, grație colonizatorilor francezi și ulterior spanioli. Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, colonizatorii spanioli au adus struguri pe coasta Pacificului. Curând, California a devenit centrul producției de vin de pe continent.

Regiunea rămâne casa celor mai vechi și mai mari producători de vin din Statele Unite. În prezent, California este al patrulea mare producător de vin din lume, după Franța, Italia și Spania.

8. Vinul a cucerit globul, dar a fost interzis în Japonia

Vinul a călătorit pe nave pe tot globul. Când Compania Olandeză a Indiilor de Est a înființat primele colonii în Africa de Sud, a plantat podgorii în regiune. În acest fel, olandezii și-au asigurat o aprovizionare cu vin pentru marinarii care călătoreau din Europa în Asia.

După ce englezii au pus mâna pe colonie, au crescut producția pentru a satisface nevoile flotelor comerciale. În 1787, navele britanice au ajuns în Australia, aducând primii struguri africani pe continent. În cele din urmă, la începutul secolului al XIX-lea, producția de vin a devenit una dintre cele mai importante industrii din Australia și Noua Zeelandă.

A existat, însă, o regiune în care vinul a fost respins. În secolul al XVI-lea, portughezii au ajuns pe coastele Japoniei, stabilind misiuni comerciale. Ca parte a încercării de a converti japonezii la catolicism, iezuiții au introdus vinul băștinașilor. Pentru a preveni creșterea influenței occidentale, japonezii au interzis creștinismul și vinul. A fost nevoie de încă trei secole pentru ca vița de vie să reapară în Japonia.