Lidera protestatarilor din Belarus, Maria Kolesnikova, arestată săptămâna trecută, a fost inculpată pentru periclitarea securităţii naţionale, relatează dpa, citând comitetul naţional de investigaţii, conform Agerpres.
Ea riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de această acuzaţie, în conformitate cu legea din Belarus.
Kolesnikova s-a angajat în „apeluri la acţiuni menite să pericliteze securitatea naţională a Republicii Belarus”, a afirmat Comiteul de investigaţii într-un comunicat postat pe reţeaua Telegram.
„Ea rămâne în arest. O investigaţie este în desfăşurare”, se mai menţionează în comunicat.
Kolesnikova este o aliată apropiată a liderei opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania luna trecută, în toiul reprimării violente a protestelor opoziţiei.
Tihanovskaia s-a angajat într-un interviu publicat marţi seară să-i asigure siguranţa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko dacă acesta va demisiona şi se va retrage paşnic.
Proteste zilnice au avut loc în Belarus de la alegerile prezidenţiale de pe 9 august. În weekendul trecut, cel puţin 100.000 de persoane s-au adunat pentru un marş de protest la Minsk.
UE va încerca săptămâna viitoare să sancționeze regimul Lukașenko
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri statele membre ale Uniunii Europene să aibă ‘curajul’ să renunţe la dreptul lor de blocaj pentru a permite sancţionarea încălcărilor drepturilor omului, relatează France Presse.
‘Când statele membre reproşează UE că este prea lentă, eu le cer să fie curajoase şi să treacă în cele din urmă la votul cu o majoritate calificată – cel puţin în ceea ce priveşte drepturile omului şi punerea în aplicare a sancţiunilor’, a pledat ea în primul său discurs privind starea Uniunii, rostit în faţa Parlamentului la Bruxelles.
O astfel de decizie necesită unanimitate pentru a fi aprobată, notează AFP.
Cererea nu este nouă. Predecesorul său în funcţie, Jean-Claude Juncker o propusese în timpul mandatului său, dar statele membre au refuzat-o.
Sancţiunile politice şi economice au devenit una dintre principalele pârghii ale diplomaţiei europene. Însă sunt dificil de adoptat.
Miniştrii de externe ai UE vor încerca lunea viitoare să sancţioneze represiunea declanşată de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko în Belarus şi să adopte noi sancţiuni împotriva Ankarei.