Întâlnire importantă marți al sediul Guvernului! Liderii coaliției de guvernare au discutat, printre altele, despre rotativa guvernamentală. Potrivit PSD și PNL aceasta ar urma să aibă loc până la data de 1 iunie.
Liderii coaliţiei s-au reunit, marţi dimineaţă, la sediul Guvernului, printre subiectele principale fiind rotativa guvernamentală, care ar urma să aibă loc la finalul acestei luni, potrivit protocolului semnat în urmă cu un an şi jumătate, dar şi reducerea cheltuielilor publice şi supraimpozitarea veniturilor.
La discuţiile de la Palatul Victoria participă liderii celor trei partide, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul UDMR Kelemen Hunor.
Tema principală, rotativa guvernamentală
Cel mai important eveniment al acestei luni este schimbarea premierului PNL cu cel al PSD, conform înţelegerii parafate de cele două partide la formarea coaliţiei de guvernare. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, până la data de 1 iunie, este convins că se va face rotativa guvernamentală şi că va deveni premier.
Liderul PSD a lăsat să se înţeleagă că nu îl doreşte pe Florin Cîţu în noul Executiv şi a subliniat că nu este bine să se vorbească despre schimbarea unor miniștri cu o lună înainte, deoarece s-ar bloca activitatea în ministerele vizate. De asemenea, a anunţat că l-ar vrea pe Mihai Tudose ministru şi l-a lăudat pe Sorin Grindeanu, „unul dintre cei mai performanţi miniştri ai actualului Guvern”.
Liberalii se vor reuni în jurul datei de 10 mai într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional, pentru o evaluare a șefilor de agenții, secretari de stat și miniştri, dar şi pentru un mandat cu care va merge în coaliţie pentru rotativa guvernamentală.
Liberalii speră ca rotaţia premierilor să se finalizeze până la sfârşitul lunii mai, sau cel târziu începutul lunii iunie. În prezent, mandatul liberalilor este de păstrare a protocolului semnat la constituirea coaliţiei însă există flexibilitate şi pentru o negociere privind ministerele. De asemenea, la rotaţie este posibil ca numărul de ministere să se diminueze.
Discuții despre reducerea cheltuielilor
Un alt subiect care trebuie tranşat în coaliţie este legat de reducerea cheltuielilor bugetare. PSD insistă pe introducerea impozitului progresiv şi vorbeşte despre suprataxarea veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui României.
Premierul Ciucă a declarat miercuri, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.