„Da, guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută lunară de 1.000 lei pentru fiecare din categoriile de personal didactic, 400 lei pentru nedidactic.
De asemenea, ordonanță de urgență prin care să prindă acel principiu pe care noi l-am clamat în permanență, și anume în noua grilă de salarizare profesorul debutant să aibă salariul de plecare egal cu salariul mediu brut pe economie. Iar prima tranșă pentru anul 2024 să fie de 40%. Așa cum am spus și premierului, acum mergem la oameni, îi consultăm și să vedem care va fi răspunsul”, a declarat Simion Hăncescu.
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat că rezultatul discuțiilor le va fi adus la cunoștință profesorilor în regim de urgență.
„Nu contează ce credem noi în momentul de față, contează ce vor crede colegii noștri. Atât comunicatul guvernului, cât și rezultatul discuțiilor de astăzi le va fi adus la cunoștință în regim de urgență, astfel încât să se poată pronunța”, a spus acesta.
Când se vor termina grevele din educație?
Întrebat dacă grevele se vor termina astăzi sau vor continua, Marius Nistor a răspuns: „Veți afla foarte curând ce anume se va întâmpla.”
„Sunt zile libere, mai este timp până săptămâna viitoare”, a adăugat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor din Învățământul Preuniversitar.
Simion Hăncescu a spus, de asemenea, că nu s-a discutat despre susținerea financiară a profesorilor în cazul în care greva se prelungește.
„N-am intrat în asemenea discuții. Este clar că s-a renunțat la ideea de a se acorda prime, dar e vorba de majorări salariale care să fie prinse în grilă. De fapt, este o completare a legii 153”, a declarat el.
„După cum observați, majorarea este egală la toată lumea, ceea ce este foarte important, pentru că sunt oameni care au salarii mici și dacă ar s-ar fi dat procentual, s-ar fi luat sume mai mici, ceea ce este de apreciat”, a adăugat Anton Hadăr.
Întrebat dacă propunerile Guvernului sunt suficiente, Marius Nistor a răspuns: „V-am spus din start, nu este vorba de mulțumirea noastră, este vorba de mulțumirea colegilor. Dacă colegii noștri vor fi mulțumiți, vom fi mulțumiți și noi.”
Salarii mai mari pentru profesori și pentru personalul nedidactic din școli
Guvernul urmează să implementeze majorarea salariilor prevăzute în Legea 153 cu 1000 de lei brut pe lună, printr-o ordonanță de urgență, care va fi adoptată joi. În plus, ca parte a noii grile de salarizare, salariul angajaților debutanți se va alinia treptat la salariul mediu brut pe economie. Această propunere a Executivului urmărește să răspundă revendicărilor persoanelor aflate în grevă în sectorul educației.
„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora”, potrivit unui comunicat de presă.
Personalul nedidactic din învățământ va avea, de asemenea, o creștere salarială de 400 de lei brut pe lună. Conform noii grile de salarizare, salariul unui profesor debutant/asistent universitar va fi corelat cu salariul mediu brut pe economie, servind ca punct de referință pentru grila de salarizare din învățământ. Creșterile salariale bazate pe noua grilă de salarizare vor fi implementate treptat, pe o perioadă de maximum trei ani, începând de la promulgarea noii legi a salarizării, prima tranșă constituind 40% din creșterea totală.