Președintele Serbiei și prim-ministrul din Kosovo se vor întâlni la Bruxelles

Astăzi, 18 august 2022, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, se vor întâlni la Bruxelles pentru o nouă rundă de discuții diplomatice, mediate de această dată de Uniunea Europeană, în speranţa că va putea reduce tensiunile dintre cele două state europene, tensiuni care au condus la proteste violente în ultimele săptămâni.

„Vom avea discuţii foarte dificile, nu suntem de acord aproape pe niciun subiect”, a declarat Aleksandar Vucic.

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a convocat această reuniune după ce o dispută despre numerele de înmatriculare auto şi despre documentele de identitate au condus la ridicarea de baricade pe străzi şi chiar la violenţe armate. Totuși, tensiunile dintre cele două state europene s-au redus după ce Guvernul de la Pristina a acceptat să recunoască plăcuţele de înmatriculare auto emise de Serbia pentru încă 30 de zile.

Menționăm că, la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a avut loc un schimb de replici dure între Serbia și Kosovo, Uniunea Europeană a publicat o declaraţie în care cere „ambelor părţi să pună capăt imediat ostilităţilor reciproce şi declaraţiilor periculoase şi să acţioneze în mod responsabil”.

În prezent, procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană este blocat din cauza disputei sale cu Kosovo, relatează DPA.

NATO e gata să intervină între Serbia și Kosovo

Menționăm că, din situației actuale dintre Serbia și Kosovo, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că trupele de menținere a păcii sunt pregătite să intervină în cazul în care tensiunile dintre cele două state europene vor crește.

„În timp ce situația de pe teren s-a îmbunătățit, este responsabilitatea tuturor părților – în special a oficialilor din Belgrad și Pristina – să prevină o nouă escaladare”, a declarat ieri Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, ce a avut loc la Bruxelles.

„Fac apel la toate părțile să dea dovadă de reținere și să evite violența. NATO continuă să monitorizeze îndeaproape situația de pe teren. Misiunea noastră de menținere a păcii KFOR rămâne concentrată pe mandatul său ONU. În cazul în care stabilitatea este pusă în pericol, KFOR este pregătită să intervină”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Kosovo și Serbia sunt angajate în dialogul condus de UE din 2011, cu scopul de a ajunge la un acord cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea relațiilor lor bilaterale.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Guvernul de la Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din Kosovo.

În prezent, independenţa sa este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 de state membre ale Uniunii Europene, cu excepția României, Spaniei, Greciei, Slovaciei şi Ciprului.