Comisia Europeană a informat că a pregătit sancțiuni pentru Rusia, bazate pe cinci piloni, în urma tensiunilor militare pe care le-a provocat în Ucraina. În primul rând, pachetul respectiv include sancțiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital.
Liderii din UE au aprobat un pachet de sancțiuni pentru Rusia! Vor să tragă la răspundere Kremlinul
„Vizăm în prezent 70 % din piața bancară rusă, dar și principalele întreprinderi deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, este scris pe pagina de Facebook a Comisiei Europene în România.
Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esențial care aduce beneficii în special statului rus.
Interdicția la export va afecta sectorul petrolier
„Interdicția noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să își modernizeze rafinăriile petroliere”, informează Comisia Europeană.
În al treilea rând, se va interzice integral vânzarea de aeronave, piese de schimb și echipamente către companiile aeriene ruse. În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii esențiale.
„Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper”, este scris în mesajul respectiv.
„În fine, acționăm în domeniul vizelor. Diplomații și grupurile asociate, precum și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană”, a transmis președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Rusia spune că nu vrea să ocupe Ucraina
Amintim că ministrul rus al Afacerilor Externe a susținut recent că interesele țării sale sunt pozitive, deoarece forțele Moscovei nu doresc să ocupe Ucraina.
Mai mult, Serghei Lavrov a spus că Rusia este pregătită pentru negocieri în cazul în care armata ucraineană depune armele.
„Memorandumul de la Budapesta privind Ucraina nu are obligații de a sprijini regimul care a declarat genocidul poporului său. Nu vedem o oportunitate de a recunoaște actualul guvern al Ucrainei ca fiind democratic. Nimeni nu plănuiește să ocupe Ucraina. Rusia este pregătită pentru negocieri dacă armata ucraineană depune armele”, a declarat Serghei Lavrov, conform afp.com
Totodată, ministrul rus al Afacerilor Externe a mai adăugat că Rusia nu recunoaște actualul guvern din Ucraina ca fiind democratic.
„Nimeni nu are de gând să atace Forțele Armate ale Ucrainei și să le asuprească, să se întoarcă la familiile lor. Rusia nu va permite neonaziştilor să conducă în Ucraina. Regimul de la Kiev se află sub două mecanisme de control extern – Occidentul și neo-naziștii”, a completat înaltul oficial de la Moscova.