Van Rompuy, care se va întâlni miercuri seară, la Paris, cu preşedintele francez Francois Hollande, a recunoscut că există ”dubii existenţiale privind zona euro”, dar s-a declarat totuşi convins că acestea vor putea fi eliminate.

Liderii europeni nu ascund faptul că se bazează în mare măsură pe BCE pentru ieşirea din criză. Într-o intervenţie din cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor delegaţiilor UE din întreaga lume, preşedintele Consiliului European a apreciat că ”primele de risc în anumite ţări nu sunt mereu justificate de fundamentele lor economice”, în condiţiile în care responsabilii europeni încearcă să găsească soluţii pentru scăderea ratelor dobânzilor pentru ţările cele mai vulnerabile din Uniunea Europeană, precum Spania şi Italia.

Van Rompuy a adăugat că susţine eforturile Băncii Centrale Europene pentru găsirea unor măsuri de contracarare a fragmentării pieţelor financiare. În opinia sa, există o voinţă reală a liderilor din Uniunea Europeană de a răspunde caracterului sistemic al crizei. ”Am discutat cu numeroşi lideri în ultimele zile şi săptămâni şi pot confirma voinţa lor politică”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, s-a arătat şi el optimist cu privire la evoluţiile pozitive de pe pieţele financiare, chiar dacă acest lucru va lua timp. ”Anul viitor, euro se va stabiliza, iar nervozitatea de pe pieţele financiare se va reduce. Am pierdut din încredere rapid, iar recâştigarea ei este mai dificilă”, a menţionat Schäuble.

Atât liderii statelor europene, cât şi investitorii aşteaptă de la preşedintele BCE, Mario Draghi, potenţialele măsuri necesare reducerii ratei dobânzilor pentru ţările care se confruntă cu mari dificultăţi economice în această perioadă, promisiune deja făcută în urmă cu o lună. Pieţele rămân totuşi circumspecte, iar numeroşi analişti au avertizat deja că este nevoie de prudenţă sporită pe pieţele financiare.

Totuşi, unii lideri europeni au recunoscut că nu se aşteaptă la decizii miraculoase la reuniunea BCE. ”Nu putem aştepta miracole de la BCE, întrucât liderii ei trebuie să respecte un cadru”, a spus premierul finlandez, Jyrki Katainen, după întrevederea avută miercuri, la Tokyo, cu omologul său japonez Yoshihiko Noda. El a reafirmat că Europa este hotărâtă să sprijine euro.
Sursa: Agerpres