Luni, 19 septembrie, va avea loc înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. În jur de 500 de şefi de stat, de guvern şi demnitari străini au ajuns sau urmează să ajungă la Londra, pentru a participa la acest eveniment.
Liderii lumii se strâng la Londra pentru a participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc luni, 19 septembrie.
Joe Biden a ajuns la Londra. Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va avea loc luni
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a sosit şi el deja la Londra, înainte de ceremonia de luni. Liderul de la Casa Albă este însoțit de soția sa, Jill Biden.
Președintele SUA se numără printre cei aproximativ 500 de șefi de stat și demnitari străini care vin la Londra pentru a participa la funeraliile fostului suveran. În Marea Britanie au ajuns deja prim-miniștrii Canadei, Australiei și Noii Zeelande.
Pe lângă premierul Justin Trudeau (Canada), premierul Anthony Albanese (Australia) și premierul Jacinda Ardern (Noua Zeelandă), printre ceilalți lideri din Commonwealth așteptați se numără premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, și președintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe. India va fi reprezentată de președintele Droupadi Murmu, transmite Mediafax.
Klaus Iohannis, Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu participă şi ei la funeraliile Reginei Elisabeta
Președintele francez Emmanuel Macron, președintele german Frank-Walter Steinmeier și președintele italian Sergio Mattarella se numără printre ceilalți lideri mondiali care vor participa la ceremonii. De asemenea, vor fi prezenți membri ai familiilor regale din întreaga Europă.
Şi familia regală a României va fi reprezentată la Londra. Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Consort au plecat sâmbătă la Londra, pentru a participa la funeraliile de stat.
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla şi el duminică şi luni la Londra. Președintele va participa, duminică, la recepţia găzduită de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea la Buckingham Palace, iar luni va merge la înmormântarea organizată la Westminster Abbey, potrivit agendei transmise de Administraţia Prezidenţială.
Mulți dintre invitați sunt așteptați să îi aducă un omagiu reginei la Westminster Hall și să semneze o carte de condoleanțe la Lancaster House. Momentul culminant va fi o recepție oficială de stat oferită duminică, 18 septembrie, de regele Charles al III-lea la Palatul Buckingham.
Pe lista invitaţilor se află şi lideri controversaţi
Totuşi, unii dintre oaspeții de seamă ce vor ajunge la Londra au ridicat anumite semne de întrebare.
Spre exemplu: Mohammed Bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite și conducătorul de facto al statului, este un personaj controversat. El este acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în interiorul consulatului saudit din Istanbul, Turcia, în 2018, o acuzație pe care prințul moștenitor și guvernul său o neagă. Logodnica lui Khashoggi, Hatice Gengiz, a declarat că acestuia nu ar trebui să i se permită să participe la eveniment.
O altă invitație care a fost criticată este cea a președintelui Chinei, Xi Jinping, din cauza acuzațiilor de crime împotriva umanității aduse guvernului chinez. Xi nu va participa la funeralii, iar China va fi reprezentată de vicepreședintele Wang Qishan.
Reprezentanții Rusiei, Belarusului, Myanmarului, Siriei, Venezuelei și Afganistanului nu au fost invitați. În schimb, Iranul, Coreea de Nord și Nicaragua au fost invitate doar la nivel de ambasadori.