Unul dintre puţinii care s-au arătat relaxaţi când a venit vorba de transparenţă a fost preşedintele rus Dmitri Medvedev. Chiar dacă Rusia nu este cunoscută pentru deschiderea ei, şeful acestui stat s-a declarat un bun prieten al internetului, mărturisind că se trezeşte devreme dimineaţa, se aşează la laptop şi citeşte ultimele noutăţi. În plus, nu s-ar teme nici măcar de site-ul WikiLeaks.
‘Nu am descoperit nimic nou. Am frecvent sentimentul că majoritatea aprecierilor care ajung pe WikiLeaks sunt descărcate de pe site-urile politice generale’, a afirmat liderul de la Kremlin, adăugând că împărtăşeşte rezistenţa la jigniri a premierului său şi nu se simte lezat de afirmaţiile difuzate de WikiLeaks.
Pe de altă parte, îngrijorarea elitei economice faţă de posibilele pericole pe care le atrage după sine procesul de digitalizare creşte odată cu răspândirea telefoanelor de ultimă generaţie, Ipad-urilor şi laptopurilor, care facilitează accesul la internet.
‘Internetul este o jungă’, a declarat directorul elveţian al unei companii, vorbind în numele a nenumăraţi alţi colegi ai săi.
La Davos s-a putut cel puţin estima complexitatea atinsă de această junglă a datelor. Un bun exemplu în acest sens este discursul lui Wang Jianzhou, preşedintele gigantului China Mobile Communications, care a declarat într-o doară că are aproape 600 de milioane de clienţi. O mare parte dintre aceştia au telefoane de ultimă generaţie, cu care pot să navigheze pe internet zi de zi. În plus, îşi împrăştie datele personale în întreg spaţiul virtual, lucru care nu este total lipsit de repercusiuni. La reuniunile la nivel înalt sunt citate tot mai des diverse studii potrivit cărora tot mai mulţi utilizatori ai internetului suferă din cauza încălcării intimităţii.
Într-adevăr, nimănui nu i-ar plăcea să-şi vadă viaţa personală desfăşurată pe internet, însă pentru o companie este cu atât mai periculos şi mai costisitor. Din acest motiv conducătorii giganţilor economici şi reprezentanţii diplomaţiei mondiale au ales să discute ce înseamnă să sari calul, respectiv câtă transparenţă este benefică şi unde ar trebui să fie trasate nişte graniţe, pentru a nu submina nici activitatea firmelor, nici diplomaţia internaţională.
‘Transparenţa crează încredere. Oricare persoană care ascunde, care minte, îşi va pierde cu timpul din autoritate’, a declarat profesorul universitar american, Jeff Jarvis.
Totuşi, din ce în ce mai mulţi directori de companii se tem că aceasta este cea mai bună cale de a da naştere unei culturi a fricii.
‘Încrederea este o premisă importantă pentru inovaţie’, a declarat preşedintele unei companii, sub rezerva anonimatului. ‘Cel care trebuie să se teamă mereu că ideile exprimate în cercuri private pot fi oricând făcute publice, va ajunge pe viitor să se ascundă’. Tot mai multe persoane se întreabă dacă transparenţa este sau nu un lucru bun.
La sfârşitul unei dezbateri s-a ajuns la următoarea concluzie:
‘Ascunde mai puţin, dar ascunde mai bine acel lucru care nu vrei să ajungă public’. ‘Internetul are puterea de a schimba societatea’, a declarat Daniel Domscheit-Berg, fost purtător de cuvânt al WikiLeaks, care a părăsit proiectul în toamnă, în urma unei neînţelegeri cu Assange. Acesta îşi va aduce contribuţia la transparenţa mondială prin deschiderea unui nou site: Openleaks.
Spre deosebire de WikiLeaks, aceasta va pune la dispoziţie numai platforma tehnică pe care sursele anonime vor încărca diverse documente secrete. ‘Considerăm că suntem o bancă deschisă de informaţii’, a spus el. Openleaks ar trebui să fie instrumentul cu care vom putea face publice toate relele din lume. ‘Aceasta este transparenţa pentru care luptăm’, a adăugat Daniel Domscheit-Berg.
SURSA: Agerpres