Editorialistul Washington Post Vivek Wadhwa a făcut furori acum câteva zile cu un text intitulat „De ce trebuie să ne temem într-adevăr de China“. Bazându-şi concluziile pe vizitele frecvente făcute în China în ultimii şase ani, el spune că generaţia viitoare a Chinei, care a absolvit universităţi locale, este înfometată, inovatoare şi gata să intre în competiţie cu cele mai strălucite minţi din Silicon Valley.
Wadhwa îi dă pe Robert Hsiung şi Kai-Fu Lee drept exemplu de chinezi talentaţi pregătiţi să vină cu inovaţii revoluţionare. Kai-Fu Lee este fostul şef al Google Chine care şi-a dezvoltat propriul incubator de afaceri în Beijing, denumit Innovation Works. Robert Hsiung este un antreprenor care a pus bazele acum defunctei firme de aplicaţii pentru telefoane mobile Foxfly.
Wadhwa supraestimează totuşi bravura Chinei şi subestimează problemele cu care se confruntă sistemul educaţional chinez, care este o piedică în dezvoltarea unei clase antreprenoriale cu adevărat inovatoare.
Hsiung şi Lee nu au absolvit universităţi Chineze, ci au urmat cursurile unor universităţi americane de top. Lee este taiwanez crescut în SUA, iar Hsiung a fost crescut în Hong Kong unde a urmat o şcoală internaţională în stil american.
O analiză mai amănunţită indică faptul că o serie de antreprenori chinezi de top din sectorul tehnologiei au studiat în America. Fondatorii Baidu, spre exemplu, au studiat în SUA.
Peste un milion de chinezi au studiat în străinătate în ultimii 30 de ani, din care doar 30% s-au întos în China, tocmai din cauză că sistemul de învăţământ superior este învechit şi nu pregăteşte tinerii în mod adecvat, să gândească analitic şi creativ, ingrediente necesare într-un mediu de afaceri globalizat.
SURSA: CNBC