Liderii G20 au prezentat un proiect citat de presa internațională prin care au denunțat utilizarea sau amenințarea cu armele nucleare. Pentru a obține votul unanim, proiectul trebui să fie validat inclusiv de Moscova.
Liderii celor mai mari 20 de economii din lume vor denunța săptămâna viitoare utilizarea sau amenințarea cu utilizarea armelor nucleare. Anunțul a afost făcut în urma prezentării unui prim proiect al unei declarații a G20 care nu a fost încă aprobată în mod oficial, a anunțat Reuters.
Membrii G20 au condamnat cu fermitate războiul ilegal purtat de Rusia în Ucraina
Liderii G20 urmează să aibă o întâlnire comună în Indonezia în perioada 15-16 noiembrie, iar agresiunea militară rusească din Ucraina va fi pe primul loc pe agenda lor. „Mulți” dintre membrii grupului de lideri mondiali consideră că aceasta „limitează creșterea economică, crește inflația, perturbă lanțurile de aprovizionare, sporește insecuritatea energetică și alimentară și sporește riscurile pentru stabilitatea financiară.”, se precizează într-un prim proiect al comunicatului final.
„Mulți membri au condamnat cu fermitate războiul de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei și i-au cerut acesteia să pună capăt imediat războiului.”, se arată în proiectul consultat de sursa citată anterior.
G20: Folosirea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă
Mai mult decât atât, „folosirea sau amenințarea cu folosirea armelor nucleare este inadmisibilă”, se mai arată în proiectul prezentat, care ar avea nevoie și de aprobarea Rusiei pentru a obține unanimitate. Proiectul, care este în curs de negociere între țările G20 la momentul de față, mai spunea că „numai un angajament durabil pentru susținerea ordinii internaționale bazată pe reguli și a sistemului multilateral pot proteja pacea și stabilitatea”.
„Acest lucru necesită apărarea principiilor consacrate în Carta Națiunilor Unite și respectarea suveranității și a integrității teritoriale”. În contextul bombardamentelor rusești care au vizat centralele electrice și alimentarea cu apă a orașelor ucrainene, proiectul a mai precizat că „aderarea la dreptul umanitar internațional, inclusiv protecția civililor și a infrastructurii civile în conflictele armate, este esențială”.
Liderii G20 urmează să anunțe că vor susține toate eforturile care se îndreaptă spre o pace „dreaptă”. „Era de astăzi nu trebuie să fie a războiului.”, se mai arată în proeictul liderilor mondiali.