Planul de pace al lui Viktor Orban este pe masa liderilor UE
Planul de pace al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, destinat reglementării conflictului din Ucraina și bazat pe o analiză realistă a situației, precum și pe obiective și termene realizabile, este pe masa liderilor Uniunii Europene.
Aceasta a fost afirmația lui Balázs Orbán, directorul politic al premierului, într-un interviu pentru ziarul Magyar Nemzet, conform raportărilor Rador Radio România.
Orbán a subliniat că strategia lor se fundamentează pe o analiză realistă a situației, pe obiective realizabile și pe un plan bine definit.
„Evaluarea realistă a situației, obiective realiste și un grafic adecvat – iată pe ce se bazează abordarea noastră”, a spus Viktor Orban.
El a subliniat că, deși nu ar trebui să supraestimăm rolul Ungariei, este semnificativ că Orban a reușit să organizeze, în doar două săptămâni, o serie de întâlniri pe care alți lideri ar aștepta ani de zile să le concretizeze.
Balázs Orbán a afirmat că Budapesta va utiliza întreaga perioadă a președinției Consiliului UE pentru a pregăti condițiile necesare negocierilor de pace, avansând inițiative politice pentru analiză.
El a subliniat că prim-ministrul Ungariei a oferit informații detaliate liderilor UE despre vizitele sale, evidențiind importanța acestora.
„Prim-ministrul Ungariei i-a informat detaliat pe liderii UE în legătură cu vizitele sale. Aceste deplasări au fost foarte importante, întrucât în acest moment țara noastră este singura țară care dispune de informații proaspete și concrete despre cum gândesc părțile beligerante și cei mai importanți jucători-mediatori și cum se poate manevra între diferitele interese”, a declarat Balázs Orbán.
Acesta a subliniat că, dacă Europa abordează cu seriozitate tema păcii, ar putea crea un plan cu „o șansă minimă de realizare”.
Ce scrie în respectiva scrisoare?
„Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace din partea lui (Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu siguranţă că, la scurt timp după victoria sa în alegeri, el nu va aştepta până la învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca un broker de pace. (…) El are planuri detaliate şi bine fundamentate în acest sens. (…)
Sunt mai mult decât convins că, în cazul probabil al victoriei preşedintelui Trump, proporţia sarcinii financiare între SUA şi UE se va schimba semnificativ în defavoarea UE în ceea ce priveşte sprijinul financiar pentru Ucraina. (…)
Strategia noastră europeană în numele unităţii transatlantice a copiat politica pro-război a SUA. Nu am avut până acum o strategie europeană suverană şi independentă sau un plan de acţiune politică. Propun să discutăm dacă continuarea acestei politici este raţională în viitor”, ar fi transmis Viktor Orban în documentul respectiv.
„Observaţia generală” a fost „că intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat”, a mai afirmat premierul ungar, după discuţiile purtate cu Zelenski, Putin şi Xi Jinping.
Bruxelles-ul a reacționat dur
Josep Borrell plănuiește să reunească miniștrii de Externe ai Uniunii Europene într-un consiliu „formal”, în aceeași perioadă în care premierul ungar Viktor Orbán va găzdui un summit pe teme de afaceri externe.
Această informație a fost transmisă de Politico pe 15 iulie, bazându-se pe declarațiile a trei diplomați din UE.
Ungaria, aflată la conducerea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, își propune să organizeze un summit pentru afaceri externe la Budapesta în intervalul 28-29 august.
Un diplomat a afirmat că, dacă un consiliu formal pentru afaceri externe, condus de înaltul reprezentant Borrell, se va desfășura în aceeași zi, miniștrii nu vor putea să participe la summitul de la Budapesta.
„Dacă există un consiliu formal pentru afaceri externe, organizat de înaltul reprezentant [Borrell] în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat un diplomat pentru Politico.